Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.02.2005, 11:40   #1665
Romcio
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2005
Romcio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chciałem napisać kilka słów o kupnie swojej nagrywarki DVD. Zapewne wielu fanów różnych firm nieco zdenerwuję, ale niżej opisane to moje kilkuletnie doświadczenia z napędami optycznymi moimi oraz moich znajomych.

Swój pierwszy komputer kupiłem w 1996 roku. Od tego czasu wymieniłem około 8 napędów CD. W tej chwili mam dwa komputery, a w nich 2 napędy CD oraz jeden CD-RW, wszystkie firmy Asus. Od wielu lat jestem przekonany do tej firmy odnośnie napędów optycznych. Jeżeli chodzi o płyty główne, to mimo wszystko Abit produkuje nieco lepsze. Wcześniej miałem 3 napędy CD firmy Toshiba - wielka pomyłka, po 3-6 miesiącach już nic nie czytały !!! Mając złe doświadczenia z napędami LG (u moich znajomych - sam nigdy takich nie miałem) ta firma również nie wchodziła pod uwagę. Na początku po zakupie napędy LG pracowały jak marzenie, ale po około 6-12 miesiącach sytuacja podobna jak w przypadku Toshiby - coraz większe problemy z odczytem czegokolwiek.

Chcę dodać, że nagrywarka DVD jest mi potrzebna do nagrywania filmów z kamery cyfrowej, czyli do wypalania małej ilości dużych plików, często są to wielkości rzędu 2-4 GB.

Korzystając z tego doświadczenia nieco poczytałem, popytałem, potestowałem co kupić, aby nie pluć sobie w brodę. Chciałem kupić DVD-RW Asus 1604, ale z powodu braku w sklepach kupiłem Nec 3520a - było to w czwartek 3 lutego 2005 roku.

Nie posługiwałem się żadnymi programami do mierzenia transferów, czasów dostępu, tylko patrzyłem, jaka jest prędkość w czasie kopiowania za pomocą Total Commandera 6.03a. Za każdym razem na płycie DVD-+R były to pliki o wielkościach większych od 1 GB, często był to jeden duży plik 4-4,3 GB.

Pierwsza próba - odczyt 9 płyt DVD-R nagranych kilka dni wcześniej za pomocą 3 innych nagrywarek DVD (u znajomych) - za pomocą Asus 1604, Liteon sprzed około 15 miesięcy, czyli stary model x 4 oraz Liteon (nie pamiętam modelu - max prędkość zapisu x 8. ). Pierwsze wrażenie - euforia. O ile napęd Liteon (nie pamiętam modelu) zakupiony około 4 miesięcy wcześniej (przez kolegę) na początku kopowania miał transfer około 4 MB/s, to NEC 3520A zaczynał od około 9 MB, aby w 70% płyty mieć około 17-18 MB/s. Dla wymienionego napędu Liteon było to odpowiednio około 9 MB/s. Czyli przewaga NEC-a bezapelacyjna. Ale po minięciu około 75% płytki NEC zaczynał mieć problemy, mimo bardzo szybkiego wirowania płyty w napędzie, transfer zaczynał spadać nawet do około 2-3 MB/s, aby w przypadku 4 płyt z tych 9 testowych sztuk proces kopiowania zakończyć z niepowodzeniem !!! W tym momencie moja euforia wyraźnie osłabła, ponieważ nieco starszy i wolniejszy Liteon wszystkie te płyty odczytał.

Dalsza próba - nagrywanie i odczyt po sobie. Prawie wszystkie płyty badziewnej firmy (Hawk x4 -R) oraz kilka lepszych TDK (x4 +R). Proces nagrywania przebiegał bezproblemowo, ale odczyt !!! Z 3 nagranych przez samą siebie ( nagrywarka Nec 3520A) płyt Hawk tylko jedną (!!!) była w stanie odczytać, płyty TDK (3 sztuki) odczytała wszystkie. To przepełniło kielich goryczy. Po całonocnej walce z wiatrakami w piątek pobiegłem do sklepu z prośbą o wymianę na inną. Wielkie dzięki dla sprzedawcy, za zgodę na to - w końcu nagrywarka była u mnie około 20 godzin.

Od soboty mam Liton-a 1673S. Odczyt problematycznych płyt (dla NEC-a 3520A) przebiegał wprawdzie powoli, ale zakończył się sukcesem, tak samo odczyt nagranych płyt Hawk przez samą siebie (z czym Nec miał problemy). Odczyt DVD-R zaczyna się od około 4 MB/s i pod koniec płyty osiąga około 10 MB/s, ale nie ma takiego załamania jak miał NEC. NEC cały czas kręcił się jak szalony, mimo, że transfer spadał do 1-3 MB/s, Liteon dopasowuje obroty do prędkości odczytu.

Ogólnie wg mojego krótkiego doświadczenia z napędami DVD-RW: Liton1673S jest lepszy od NEC 3520a, ale mimo, że nie mam Asus-a 1604 (ale ma go kolega), to mogę powiedzieć, ze Asus jest i tak lepszy, choć mogę się mylić. Czas pokaże, jak Liton będzie się sprawował za 1-2 lata, czego bardzo sie obawiam biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z różnymi napędami optycznymi - prawdzia pięta Achillesowa komputerów PC. Nic przez te lata nie psuło się w moim komputerku, ale czasami napędy CD przyprawiały mnie o rozstój nerowy.

Wiem, że będą zgoła odmienne opinie od moich, ale chętnie je przeczytam, proszę jednak o w miarę konstruktywne wypowiedzi.

Pozdrawiam - Romcio ;-)

PS. Jest to mój pierwszy list na tym forum, wobec tego mam nadzieję, że wybaczycie za wszelakie błędy.

Ostatnio zmieniany przez Romcio : 06.02.2005 o godz. 13:25
Romcio jest offline   Odpowiedz cytując ten post