1. od wieków już wiry wpisują w pola from i to dane znalezione w ksiązce adresowej wiadomego programu pocztowego

nie raz i nie dwa zdarzyło mi się dostać emaila w którym stało jak byk ze ja go sobie sam wysłałem

2. w sumie z skrzynkami na go2 i wp od uruchomienia filtrów antyspamowych na ich serwerach pocztowych nie mam żadnego problemu z niechcianymi wiadomościami mimo iż obydwie skrzynki są od dawna w uzyciu, a adresu tej z wp.pl nawet nie maskuję jak piszę na grupy ( po co sobie życie utrudniać szczególnie że żniwiaraczki i tak już ten adres mają), natomiast zmuszony byłem zainteresować się spampalem w trybie natychmiastowym bo na kszynkę na neo (mimo iz praktycznie jej nie uzywam i służy mi tylko do komunikacji z kompem w tyrce i adres dostało moze z 5-10 osób) codzienie przychodziło i przychodzi średnio po 20-30 sztuk zazinfekowanego badziewia/najnormalniejszego spamu i to na tyle różnorodnego że żadne stałe reguły i to nie ważne jak bardzo wymyślne w sylpheedzie nie dawały sobie w 100% rady.
cuż taki to już urok skrzynki pocztowej oferowanej przez galijską sukę znaną niczym hydra pod dwoma imionami france telecom/tpsa
spampal ma parę bardzo sympatycznych wtyczek (między innymi filtr bayesianski znany z the bat) i mimo iż nie potrafi poradzić sobie ze 100% skutecznością z spamem to pozostawia tego na tyle niedużo że nie muszę kombinować z ultrawymyślnymi regułkami filtrowania ( cała sprawę załatwiają nagłówki HTML, SPAM, nadawane przez spampala który dzięki bazie danych wróg-przyjaciel przepuszcza potworki w htmlu od znajomych i prosta filtracja w duszku, dodatkowo filtr bayesianski potrafi uczyć się od spampala

. Lenistwo jest drogą do świętości,

^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^

^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^