Widze ze kombinujecie jak kon pod gorke... Wedlug mnie uruchamianie lilo z bootmenu windowsa mija sie z celem. Z tego co wiem to idzie uruchomic linuksa z bootmenu windowsa, calkowice bez lilo. Narazie jeszcze niczego konkretnego nie znalazlem. Zamieszczam mala probke mich poszukiwan uruchomienie linuksa z dosa:
Cytat:
Ta metoda ładowania systemu jest wykorzystywana najczęściej gdy BIOS nie współpracuje z LILO. Jest to metoda czasochłonna, gdyż wymaga najpierw załadowania DOSa a później z niego dopiero Linuxa.
Aby załadować Linuxa z DOSa wykorzystamy program Loadlin. Znajdziecie go na płytce instalacyjnej z Linuxem.
1. Utwórz katalog vmlinuz na dysku C
2. Skopiuj tam plik z kompaktu i:\dosutils\loadlin.exe (i to mój CD-ROM)
3. Skopiuj jądro - znajdziesz je w i:\dosutils\autoboot\vmlinuz
4. Uruchom DOSa, przejdź do katalogu c:\vmlinuz\ uruchom program loadlin komendą:
loadlin c:\vmlinuz\vmlinuz root=/dev/hda2 ro zauważ, że hda2 to dysk i partycja gdzie jest zainstalowany Twój Linux.
Jeśli nie wiesz jak Linux oznacza dyski i partycje przeczytaj artyuł ***187; Nazwy dysków i partycji w Linuxie
Możesz utworzyć plik wsadowy (bat) z komendą uruchamiającą Linuxa. Nazwij go np. linux.bat i umieść w tym samym katalogi co loadlin.exe. Później wywołasz Linuxa poleceniem linux.
|
- prawdopodobnie nie dziala na windowsach z rodziny nt, bo one nie maja dosa tylko jego emulator