Cytat:
Napisany przez bubson
A wiec:
1. Aby zarobic trzeba najpierw zainwestowac (niestety). Kwota nie jest mala - firma sobie liczy tyle kasy za zalatwienie wizy pracowniczej J-1 i wszelkie inne koszta. Ubezpieczenie jest zawarte w tej kwocie. Jesli wylecisz przed 1lipca to obejma Cie jeszcze ceny biletow 'przed sezonem'. Najlepiej jest leciec sobie pod koniec maja - wtedy bilet mozna kupic dosyc tanio (np do NY za 350$). Ale.....znalezc teraz taki bilet to wrecz graniczy z cudem gdyz wszystkie miejsca sa juz pewnie zarezerwowane 
|
Z załatwieniem biletu problemu raczej by nie było. Ale jeśli w ten sposób to wygląda, to chyba jednak będę to wszystko robił na własną rękę. Właściwie firma była mi potrzebna jedynie do załatwienia wizy, bo tym naprawdę nie chce mi się zajmować, ale płacić im za to grube pieniądze to bez sensu. Podowiaduję się jeszcze, ale pewnie spróbuję ostatecznie wszystko zrobić samemu.
Cytat:
2. widzisz, taka prosta matematyka jest przed wyjazdem. Potem okazuje sie ze, a to musisz kupic to, tamto, zaplacic za jedzenie, mieszkanie itd, itd.... Nie mozna sobie zalozyc ze odlozy sie tyle a tyle za miesiac itd, bo zalezy to od wielu okolicznosci ktorych nie jestes w stanie przewidziec.
Jesli bedziesz mial 2 prace i minimum $7 na godzine i do tego 60h pracy w tygodniu to mozna zalozyc ze miesiecznie odlozysz okolo 1200-1400$ w zaleznosci od tego na co bedziesz wydawal kase. To tylko hipoteza, wiec pamietaj by po przyjedzie nie byc rozczarowanym jesli nie spelnily sie Twoje zalozenia.
|
Realia życia w Stanach mniej więcej znam, bo mieszkałem tam przez rok. Pewne oczekiwania na pewno bym miał, ale też bez przesady, jeśli coś by z nimi poszło inaczej. Spędzenie wakacji w innym kraju to nawet przy niewielkim zarobku zawsze jakaś odmiana.
Cytat:
4. Nic nie trzeba zdawac. Tylko nie przeraz sie tym jak to prawojazdy wyglada Ja myslalem ze to bedzie takie male, wielkosci karty kredytowej - a jest to kilkustronicowa ksiazeczka wieksza od paszportu, gdzie na kazdej stronie jest napisane w innym jezyku a na koncu Twoje dane i zdjecie.
|
To super. W tym, najpóźniej w następnym tygodniu spróbuję sobie wyrobić. A w Stanach też jest ono ważne, bez żadnych ograniczeń?