Witam.
Mam bardzo starą (10 letnią) kamerkę PANASONIC G3 z amoficzną głowicą. Leżała w szafie od wielu lat, teraz urodziła mi się córka to ją troche nagrywam. Że nia mam zaufania do kaset VHS wpadłem na pomysł przerobić tak zapisany obraz na cyfrowy. W nawiązaniu do waszych problemów jest na to rozwiązanie.
Potrzebna będzie karta tunera TV, ja mam PIXELVIEW. Za pomocą zwykłych cinczy podłaszam obraz do niej, a wykorzustując przejściówkę na małego jacka dźwięk bezpośrednio na karty muzycznej. Teraz po zainstalowaniu samych sterowników (urządzenia przechwytującego tunera) za pomocą programu: iuVCR i kodeka PICVideo MJPEG (zaraz do niego wróce) zgrywam to w postaci AVI na dysk twardy. Potem to juz tylko konwerjsa do Xvid albo DivX z bittratem 6000kbps - duży ale bez widoczynych strat. Próbowałem różnych kodeków, PICVideo w rozdzielczości PAL 768x576 i 30klatek gwarantuje wysoką jakość i na 30.000 klatek zgubił mi tylko 4 !!! Troche zajmuje to na dysku twardym, 5min = 3GB ale w erze terabajtów to nie problem :-) zawsze można to robić na raty a potem połączyć w całość. Występują jedynie zakłucenia w postacji cieniutkiej linii na samym dole ekranu więc przycinam to w DR.DIVX zanim skonwertuje.
pc.box@wp.pl