Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.02.2005, 15:28   #20
Elias
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.02.2005
Elias zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Smile

Nie ma sprawy
Tak się składa że siedzę już w tym temacie długo i pracowałem jakiś czas w firmie, która miała sporo tego w ofercie (mówię o nośnikach) a ja między innymi zajmowałem się kontaktami z producentami płyt.
Nosnik czarny o niczym nie świadczy. Istotan jest kontrola jakości po wyprodukowaniu nośnika. W tym przypadku Dysan musiał pójść na kasę i tej kontroli, w tym czasie gdy ja się tym zajmowałem, chyba nie było.
W teście chyba Komputer Świata (przeprowadzonym w niemczech) na chyba 40 czy 50 markach nośników najlepiej wypadł z czarnych nośników Esperanza a Dysany były jakoś pod koniec testu. Ogólnie poza Verbem, TDK, Platinum i Esperanzą nie ma na rynku nośników produkowanych z pełną kontrolą jakości.
Jest to dodatkowy koszt dla producenta (maszyny i czas) więc musi to sobie fabryka odbić w cenie. Stąd różnica pomiędzy np. Howkiem itp. A tymi droższymi.
Najważniejsza jednak jest ta kontrola jakości przy DVD ponieważ producenci potrafią jeszcze wyprodukować i sprzedać straszną kichę. Oczywiście doskonale wiedzą że to kicha więc wciskają ją po niższych cenach mało znanym odbiorcom takich marek jak Howk czy Omega. Stąd też między innymi różnice w cenach i jakości produktów z tych samych fabryk.
Mam nadzieję że przybliżyłem nieco rynek i sprawy o których końcowy użytkownik nie wie. Dodam, że sam kupuję produkty te co poleciłem powyżej i nie widzę różnic w jakości między nimi a poniżej ego standardu żadko schodzę bo różnica w cenach jest tak mała że nie warto ryzykować.
Elias jest offline