|
Miałem podobny problem z filmem Gladiator (notabene pierwszy film, który przerabiałem), proporcje oryginału 2:35:1 a po przerobieniu programem dvd2dvd-r obraz był rozciągnięty, wyglądało to tak jakby film był w 1:85:1. Co dziwniejsze, proporcje obrazu w pojedynczym pliku .m2v wyciągniętym przez program były ok, dopiero po połączeniu wszystkiego w całość (multiplexing) proporcje były zwalone. Problem rozwiązał się sam gdy wgrałem nowszą wersję dvd2dvd-r czyli 1.81. DVD2DVD-r tworzy katalog w którym po przerobieniu filmu znajdują się wszystkie pliki oddzielnie (video, dźwięk i napisy), oraz podkatalog o nazwie "DVD" w którym to wszystko jest już połączone. Sprawdź u siebie plik "nazwa_filmu.m2v" który powinien mieć nie całe 4 GB i znajduje się w tym pierwszym katalogu (w tym gdzie jest podkatalog o nazwie "dvd"). Plik powinien zawierać sam obraz. Włącz go np. przez poverdvd i zobacz proporcje. Jeśli będą OK, to znaczy, że tak jak u mnie wszystko zwaliło się podczas multiplexingu kiedy program składa pliki w jedną całość. Jeżeli tak jest, to wtedy wystarczy przeprowadzić multiplexing ręcznie wgrywając ten plik m2v, dźwięk oraz napisy do "Ifoedita".
EDIT: ja do programu dvd2dvd-r 1.81 urzywam cce w wersji 2.50
Ostatnio zmieniany przez Dewey : 10.02.2005 o godz. 19:44
|