Dyskusja: NOSNIKI DVD-R/+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.02.2005, 15:50   #3062
M4ciek
Bywalec

Data rejestracji: 30.08.2001
M4ciek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a ja mam poważny problem z DVD+RW RW8165 (to chyba Ricoh) w swoim laptopie i płytki TDK DVD+R. Nagralem kilka plytek ale z roznych "rzutow" - jednej kolor jest bardziej w kolorze niebieskim, drugi wpada w bardziej fioletowy; na wszystkich plytkach nagrywane byly div-xy
problem polega na tym ze kilka dni temu nagrywane tedeczki (sztuk 2) są nieodczytywalne ale obie nijak... bo jedna jest odczytywalna tylko na poczatku plyty i na koncu a druga tylko na poczatku; obie jednak na powierzchni nagrywanej maja widoczne jakies slady, w postaci okregow, jak jakies przebarwienia widoczne tylko pod pewnym katem... takie ktorych nie ma na innych plytach - z ktorymi nie mam problemow (wszystkie także TDK DVD+R);
nie wiem w koncu co jest nie tak i gdzie jest blad, czy w plytce czy w nagrywarce... jak to sprawdzic najpewniej? jakis program podajacy realnego producenta plytek? dziwi mnie to ze w kilka dni po wypaleniu plyta nadaje sie do nagrania ponownego i to ze strata danych, czy to moze swiadczyc od razu o jakiejs slabej serii? a moze jest jakas stronka z opisanymi plytami i ich dokladnym producentem z adnotacja dobre/zle
problem w tym ze jestem w tej chwili poza granicami kraju i ze soba po prostu wzialem pudeleczko TDK DVD+R ktore mi zostaly w domu co by tutaj nie placic ponad 25 PLN (w przeliczeniu) za 1 sztuke Verbatima

ps: test Nero CD/DVD Speed jednej z plytek: test
no i jeszcze taki: fotos pokazujacy plytke - przebarwienia (>250 KB)

Ostatnio zmieniany przez M4ciek : 11.02.2005 o godz. 16:22
M4ciek jest offline