Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.07.2002, 16:14   #12
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
terpilowski napisa***322;(a)

Jednak jakieś elementarne zasady powinny być gdzieś opisane - tak sądze.

czytałem też Wasze wypowiedzi na temat trwałości nagrywarek. Wszystko wskazuje, że wytrzymują do 1000 płytek. Planuję kupić Plextora PXW-4012 TA IDE lub jakąś nowszą Yamaha. Czy w tym temacie ktoś coś poradzi? Do tej pory instalowałem w zasadzie tylko windowsa i office z CD-ROM więc doświadczenie nie jest moją mocną stroną.
Miałem kiedyś Teac'a CD-W512EB i mimo że nie liczyłem dokładnie, to mogę ci powiedzieć że nagrałem nim przynajmniej 1700-1800 płytek, a potem.....sprzedałem bo dalej był sprawny. Ale faktycznie to różnie bywa. Wszystko zależy od marki, modelu no i konkretnego egzemplarza. Zdarzają się pewnie i takie co nie wytrzymają bez awarii 200 nagrań. Ale to skrajne przypadki. To co czytałeś na temat żywotności nagrywarek, oscylującej w granicach 1000 krążków może być prawdą, jeśli przyjąć że jest to wartość średnia.
Jedyną informacją jaką podaje zazwyczaj producent to tzw. wartość "MTBF", która oscyluje w granicach 50000-80000 godzin. Ale radziłbym, nim wyciągniesz jakieś wnioski, zapoznać sie ze specyfikacją "MTBF" (czyli tym co ona określa, przy jakich założeniach i jak dokonywane są te pomiary). Pamiętaj jednak że jest to zawsze tylko wartość szacunkowa.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 17.07.2002 o godz. 16:22
Sebastian997 jest offline