Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.02.2005, 17:14   #1
Kangus
Bywalec

Data rejestracji: 04.01.2005
Kangus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy ktoś umie Niemiecki??

Mam do was wielką prośbe! A dokładnie to do tych co umieją Niemiecki! Proszę o to żeby mi przetłumaczyli z Polskiego na niemiecki pewien tekst,
oto on:

"Pomnik najwybitniejszego polskiego poety doby romantyzmu został odsłonięty w stulecie jego urodzin, w 1898 roku. Doprowadzenie do powstania pomnika w okresie nasilonej rusyfikacji po powstaniu styczniowym było wielkim sukcesem komitetu budowy, któremu przewodzili Michal Radziwił i Henryk Sienkiewicz (późniejszy laureat nagrody Nobla w dziedzinie literatury za "Quo vadis"). Statue zaprojektował Cyprian Godebski (zaprojektował również pomniki Mickiewicza stojące w Paryżu i we Lwowie), a cokół Józef Pius Dziekoński i Władysław Marconi. Pomnik ustawiono na placu niegdyś zabudowanym kamienicami, otoczonym z obu stron odnogami Krakowskiego Przedmieścia. Z okresu budowy pomnika pochodzi anegdota związana z jego formą artystyczną. Otóż zaborca rosyjski wyraził zgodę na ustawienie pomnika wieszcza pod warunkiem, że będzie mniejszy od stojącego wtedy w Warszawie pomnika cara Aleksandra. Statua pomnika rzeczywiście była mniejsza, jednak cokół pomnika był (i jest) bardzo wysoki, dużo wyższy od warunkującego go pomnika cara."

pozdro. Kangus!!

Ps. wiem że jestem leniuch :p
Kangus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online