Pobawiłem się jeszcze dzisiaj moja Toshibą SD-R5372B (bios TU 53) w celu wykonania działającej kopii płyty zabezpieczonej SD 3.20. Na ogień poszły posiadane przeze mnie oryginały:
1) "Far Cry" na CD zab. SD 3.20.022,
2) "Call of Duty United Offensive" na CD również SD 3.20.022.
Nagrywałem z prędkością x 4 na płycie CD-RW Esperanza - High Speed x 10. Soft to Clone CD 5.1.0.0 - profil do SD 2.51 i Alcohol 120 % 1.9.2 build 1705 - profil do SafeDisc 2/3
Wyniki są nastepujące:
1) "Far Cry" odczyt i zapis na Alcohol 120 % - kopia nie działa.
Odczyt na Clone CD, a zapis na Alcohol 120 % kopia działa.
2) "Call of Duty United Offensive" odczyt i zapis na Alcohol 120 % - kopia działa (z Clone CD nie próbowałem).
Co ciekawe "Far Cry" nagrany tym samym sposobem na CD-RW Verbatima x-2 - x4 z prędkością x 4 działał jedynie wtedy, gdy Alcohol chodził w tle. Dodatkowo wszystkie kopie działają tylko w nagrywarce. W DVD-ROM Toshiba SD-M1712 kopie nie ruszają. Napęd mieli plytę, a potem wywala znany komunikat o błędzie z pytaniem, czy wysłać raport do Microsoftu.
Krótko mówiąc potwierdza się teza, że to, czy uda się zrobic działającą kopie bezp. SD 3 zależy w dużej mierze od nośnika.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
|