Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.02.2005, 12:14   #11
craxman
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.08.2004
craxman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[...] W LAME mamy do wyboru 3 typy stereo: stereo, joint-stereo i forced joint-stereo W trybie stereo program kompresuje każdy z kanałów oddzielnie. Jest to najlepszy wybór przy kompresji nagrań z podkreśloną stereofonią. W trybie joint-stereo kompresor analizuje nagranie i jeśli dojdzie do wniosku że oba kanały są do siebie podobne, oblicza ich sumę i różnicę. Różnica dwóch ścieżek podobnych do siebie jest bliska zeru i sygnał może być poddany silnej kompresji. W efekcie uzyskujemy mniejszy plik ale zacieramy efekt stereofonii.
W trybie forced-stereo dzieje się podobnie z tą różnicą że koder nie żadnych analiz tylko zawsze dokonuje kompresji sumy i różnicy kanałów.[...]

oryginalny text

BTW

Facet zadał pytanie o różnice w kompresjach a wy wode lejecie i piszecie, że ja to bym kompresował w tym albo w tym.
Tak się składa, że szukałem w necie rozpiski co to jest Forced Stereo i znalazłem się tutaj, ale jak to w polskim necie bywa są tylko przechwałki kto co używa ale żadnej mądrej i konkretnej odpowiedzi.
Co do CDex używam go długo i jest niezawodnym darmowym kombajnem do muzyki.A jak słyszę, że ktoś ma AMDeka i się pluje to mu współczuje.Kup sobie Intelowski zegar i przestań narzekać, ja mam obecnie Celeron 2.2 i plik ok 40 mb w VBR robi ok 1 minuty i to z normalizacją!
craxman jest offline