Cytat:
Napisany przez Wookie
Witam!
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Nagrywalem na Verbatim 8x DVD+R MCC 003 z predkoscia mniejsza od dedykowanej bo 4x i w nero po zakonczeniu nagrywania wyskoczyl blad przy weryfikacji danych. Ok moze sie zdarzyc. Obejrzalem plytke i bylo widac ze jest nagrana (po odcieniu na powierzchni). Ale jak ja wlozylem to cdspeed pokazal, ze jest pusta. Z ciekawosci zapuscilem na niej jeszcze raz nagrywanie i....poszlo!! Przy weryfikacji wystapil ten sam blad. Teraz odcien zmienil sie na jeszcze ciemniejszy, plyta nie odczytuje sie. To pierwsze nagranie wygladalo tak, jakby laser przelecial po plycie z minimala moca, zmienil sie lekko jej odcien, ale nie uszkodzila sie, a nagrywarka widziala ja jako czysta i nagrala jeszcze raz, niestety niepoprawnie. Pierwszy raz spotkałem sie z czyms takim
Nie moge niestety powtorzyc tego na takiej samej plycie, ale nastepna DVD-R wypalila sie ok.
To wyglada mi na cos nieciekawego z nagrywarka, chyba ze plytka byla uszkodzona. Czy mozliwe, ze przez plytke laser zostal zle skalibrowany, jego moc byla taka slaba, ze za pierwszym razem faktycznie nic nie wypalil, a jedynie lekko zmienil barwe nosnika 
NEC3520 @ original I-O Data 1.25 firmware.
|
U mnie - nie pamiętam dokładnie
Ale chyba po piętnastokrotnym nagraniu płytki w ten sposób
Płyta przybrała barwę przypominającą RW
I faktycznie później dawała się już kasować i nagrywać wielokrotnie