Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.02.2005, 09:08   #29
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Z tego co wiem, a wiem niewiele (co prawda mam swoj numer "wsparcia" w MS ) ale to jest tak:

-oryginalny numerek windy (OEM - bo chwilowo o tym mowimy) jest na stale przywiazany do plyty glownej. I na innej w zasadzie nie mozna go aktywowac (dlaczego w zasadzie - za chwile)

-box od oem rozni sie wylacznie licencja. OEM do jednego kompa, BOX mozna postawic na kolejnym kompie dezinstalujac na poprzednim. Moze stac jednoczesnie na jednym kompie, albo na tylu jednoczesnie ile obejmuje licencja. Aktywuje sie go normalnie. Nalezy go rejestrowac tak jak wszystkie inne wersje Windowsa.
Nie mylcie aktywacji z rejestracja - to dwie rozne sprawy.

-OEM musi byc sprzedawany z istotna czescia komputera, plyta, dyskiem ale nie z myszka, czy nawet pamiecia - powinien, niekt tego nie przestrzega i Uwaga: z tego co wiem w Polsce windows nie jest sprzedawany w wersji full box!!!

I teraz majac zarejestrowanego windowsa OEM, mozemy majac zaswiadczenie od serwisu o spaleniu - zniszczeniu plyty postawic go na innej plycie i ponownie aktywowac z inna suma kontrolna. Wymaga to rejestracji, zaswiadczenia z serwisu, faksu/maila od serwisu - potwierdzonego i rozmowy z konsultantem.
Robilem to po tym jak w jednym z osrodkow spalily sie kompy(plyty padly po przepiecie) a windowsy zostaly.

i to jest to co wynioslem ze szkolenia MS - ale uwaga - moge sie mylic, rzeczywiscie sprawy licencyjne sa w Polsce mocno pokomplikowane, a MS co chwila zmienia zdanie.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post