najmniejsza czesc komputerowa z jaką można sprzedać wersję oem kiedyś zdefiniowano jako bateryjkę podtrzymującą napięcie [tą od biosu] - czytałem to w KBase Microsoftu - mogły nastpąpić zmiany
facet z MS był z tego co czytam średnio kumaty albo zlał sprawę wyszkolenia was - nie ma tak, że jak nośnik się zniszczy to jesteś na lodzie - nośnik to nośnik, program to program - nawet gry komp. można odzyskać odsyłając połamaną płytę, dostaje się nową - pozatym dla MS liczy się tylko licencja - nośnik wg. moich doświadczeń nikogo nie obchodzi [ojcu kiedy kupował XP do notebooka [bo wybrał kłopotliwą opcję bez preinstalowanego jedynego najlepszego] polecono kupić płytkę na stadionie i wydano licencję - ludzie korzystający z MSDNA[A] nie widzą nośnika nigdy na oczy a są legalni]
xp box się chyba jednak aktywuje, chyba, że to wersja tzw. corporate w której to aktywacji nie ma z powodów lenistwa adminów wielkich firm - nie wiem czym różni się wersja corporate od zwykłej box, ale pewnie tylko numerem seryjnym
po takim szkoleniu [tym intel vs amd też] człowiek się zastanawia czy was czegoś uczą czy indoktrynują - bo jak widzę MS przysłało zielonego, albo zblazowanego człowieka
co do intel vs amd [nie chce mi się pisać dwóch postów] - roadmapy obu firm są jawne i dostępne [pewnie na anandtech.com są] - łatwo można znaleźć wszystko co trzeba, ostatnio pojawił się jakiś proc Intela Exreme Edition z 64bit technologią, ale pewnie wymaga jeszcze innej podstawki i kosztuje 2000$ albo coś takiego
celerony D - buhehe - to wpychają do biur[w] i tylko tam to działa
co do oznaczeń AMD - nie patrz na to, nie patrz na zegar, po co się stresować - przecież Celeron ma PRAWDZIWE Megahertze

[joke] - a tak serio - różnica wynika pewnie z większego c2 lub c1, obecności c3 [nie wiem, zgaduję] wyższej magistrali czy zintegrowanego z procem kontrolera pamięci, który wydajnie zmniejsza czasy niektórych operacji
sse3 i inny bełkot pomoże ci wyjaśnić google a artów porównawczych też jest sporo, choć nudne są bo takiej przeciętnej a64 939 niczym średnim nie przebijesz a i najnowsze proce intela ostro się pocą przy porównaniach