kopia war3 pl
Witam
Do listy udanych prób skopiowania Warcraft'a 3 PL (ORYGINAŁ) chciałbym dołączyć swoją.
Kopiowane na sprzęcie LiteOn 32125W pod Win XP za pomocą CloneCD 4.0.0.19 (jakoś tak, przedostatnia edycja).
Gra działa z patch'em 1.01.
ClonyXXL nie wykrywa (mimo wielokrotnych prób) zabezpieczenia SecuRom *nowy*. natomiast raportuje uszkodzone sektory. Jednak próba skopiowania płyty z ustawieniami proponowanymi przez Clony dla uszkodzonych sektorów w CloneCD nie powodzi się. Na marginesie dodam, że zabezpieczenie SecuRom *nowy* zastosowane zostało w innej grze Blizzard D2LOD PL, i w tym przypadku nie ma problemu z rozpoznaniem zabezpieczenia przez Clony oraz wykonaniem kopii przez CloneCD (cały czas mowa o ORYGINAŁACH).
Zawiedziony skromną ilością informacji z poprzednich postów na temat ustawień CloneCD do poprawnego wykonania kopii Warcraft 3 PL postanowiłem trochę poeksperymentować. Ustawiając poniższe opcje w CloneCD udało mi się wypalić działającą kopię.
[CloneCD ReadPrefs]
ReadSubData=1
RegenerateData=0
ReadSubAudio=1
AbortOnReadError=0
FastErrorSkip=1
IntelligentBadSectorScan=1
SectorSkip=100
NoErrorReport=1
FirstSessionOnly=0
AudioQuality=1
[CloneCD WritePrefs]
DontRepairSubchannelData=0
AlwaysCloseLastSession=1
AmplifyWeak=1
prędkości odczytu i zapisu = 4x
metoda zapisu = DAO RAW
Jeśli chodzi o ścieżki audio, to sprawdzałem na płycie, i nie ma dodatkowych ścieżek audio. Zatem ustawienia dotyczące audio można zignorować, gdyż nie mają one wpływu na jakość kopii.
Pozostaje otwartą sprawa rodzaju zabezpieczenia zastosowanego w Warcraft 3 PL, chociaż myślę że nie jest to SecuRom *nowy*. Można próbować z ustawieniami proponowanymi przez ClonyXXL w przypadku wykrycia uszkodzonych sektorów "Ring Protech", "Roxxo" itd. jednak nie starczyło mi już cierpliwości i czasu.
Potwierdzam również, że kopia gry nie działa w nagrywarce, u mnie po prostu się zawiesza. W CD-ROM'ie działa bez problemu.
|