Dyskusja: BenQ 1620
Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.02.2005, 11:56   #2245
sts
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.05.2003
sts w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE=zelich]
Cytat:
Napisany przez zelich
Witam

Nie moge przekonac mojego Benqua do nowego biosa.
WinXp Pro z SP2, wszystkie napedy wisza jako master (2 dyski na IDE 1 i 2, a benek i LG nagrywarka na raid-kontrolerze).
Menadżer urzadzen nie pokazuje mi Benka jako DW1620 tylko jakos tak: DVD_DD_2X16X4X16&REV_G7H9.
Probowalem orginaly, kilka biosow z http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm, z i bez WinDWFlash-a i nic.

Oto rozwiazanie mojego problemu:

Na innym forum (DVB) poradzono mi abym Benka podpiol pod IDE (byl na Raid-Kontrolerze) i wtedy sprobowal wgrac biosa. Byla to dobra rada, flash sie udal, co wiecej poszlem za wskazowkami SlawkaJ i mam teraz pelnowartosciowa wersje PRO.
Ponoc przy problemach z Benkiem czasami pomaga wymiana kabla z 80 na 40-sto zylowy (z forum DVB).
Byc moze gdzies w gaszczu postow (prawie 150 stron) byla juz o tym mowa ale skoro nikt mi nie potrafil pomoc, to chyba jednak nie.

Pozdr.

Pierwszy raz słysze że można naped optyczny podłaczyc pod dodatkowy kontroler pod który zazwyczaj podłacza sie tylko i wyłacznie dyski twarde.
Z tego co mi wiadomo to produceci takowych kontrolerów niezalecaja podłaczania napedów optycznych pod ich kontrolery (ja przynajmniej zawsze tak robie i jest ok czli brak problemów :cool: )
Nie dziwie sie ze miałes problemy.
Mam takie zasady gdy podłaczam naped optyczny.

1. zworka ustawionna na master w nagrywarce
2. nagrywarka podłączona tasma 80 żył (najlepiej nówka )
3. tasme z napedem podłaczona do mobo jako secondary master (i nalepiej jak jest to jedyny napęd na tej tasmie)

To sa podstawy których sie trzymam.
sts jest offline   Odpowiedz cytując ten post