Ja ma Toshibę SD-R5372B. Generalnie żadnych problemów, aczkolwiek pierwszy egzemplarz siadł mi przy aktualizacji biosu (na szczęście wymienili na nowy).
Z tego, co się zorientowałem (z testów na CDRinfo, rozmowy z gościem z firmy "Alstor", która serwisuje te napędy i własnych doświadczeń) najlepiej uzywać do niej dobrych, markowych nośników np. Platinum, TDK, czy Verbatim - plusy. Najlepiej pali na Platinum DVD+R x 8. Ja uzyskałem na tym nosniku prędkość nagrywania x 12, a film chodził bez ścinki w stacjonarce LG DT 585 NY - bardzo wybrednej i wymagającej.
Z minusami jest troche gorzej, bo np. Platinum DVD-R x 8 pali tylko x 4, ale bez większych błędów.
Co do zabaezpieczeń na CD nagrywarka potrafi wypalić poprawnie płytę zab. Safe Disc 3.20.022, Laserlock też idzie niezgorzej.
Kłopoty sa przy nagrywaniu DVD+RW Verbatima ( zarówno na biosie TU 31 i TU 53). Alcohol 120 % i Nero nie chcą kasować tych płyt, chociaż je nagrywają. Pomaga tylko Clone CD i GameJack 4 (inna rzecz, że mam coś nie tak z autostartem i system mi siada).
Ogólnie to jestem z tego sprzetu zadowolony i polecam.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 28.02.2005 o godz. 17:45
|