Witka.
OK. Porobiłem trochę testów. Pliczek wysyłam Ci na mail'a.
1. Subkanały postaram Ci się jeszcze jakoś sprawdzić, ale chyba dopiero pod weekend :-(
2. Audio masz myślę obszerny test w plikach. Jakość idealna, prędkość jednak max x40 (a nie x48 jak oznaczony jest napęd).
3. CD-RW HS nie tak szybki jak Twojej nagrywarki (nagrywarki zawsze lepiej odczytywały te nośniki), ale i tak przyzwoity. Miałem tylko taką małą płytkę, bo resztę mam w formacie DirectCD i w testach ok. 60min wyskakiwał jakiś błąd. A przebieg był identyczny jak tej płyty którą Ci przetestowałem. Prędkość cały czas rosła.
4. Z tym niestety nadal nie jestem Ci w stanie pomóc. Myślałem że będzie coś na pudełku od napędu, ale nic nie znalazłem. Musisz jeszcze poszukać. A z tym DVD-RAM to wciąż nie pamiętam gdzie, ale gdzieś widziałem, że je odczytuje (oczywiście oprócz DVD-R i DVD-RW bo te standardy czyta chyba większość, jak nie wszystkie napędy DVD). Niestety również nie dałem rady przetestować żadnej płyty DVD, bo jedyną jaką mam jest oryginalna i zabezpieczona i już na początku testu w Nero DVD wyskakuje jakiś błąd. Z praktyki (zgrywanie filmów :-) mogę Ci powiedzieć, że filmy zgrywa :-) Czasem szybciej, czasem wolniej. Nie mam pojęcia od czego to zależy, bo miałem już nawet 2 podobne płyty (np. jedna warstwa, nie porysowane), a prędkość ich odczytu była różna. Maxymalnej prędkości x16 oczywiście nie osiągnąłem (jest to chyba tylko chwyt reklamowy). Max osiągnięta to o ile dobrze pamiętam ok. x10-x12.
5. Tutaj także nie wiem, ale tak jak pisałem wcześniej w przypadku ASUS'a nie słyszałem to tym.
Testy wykonywałem niestety tylko na UDMA-33. Wcześniej podłączałem go już do szybszego kontrolera, ale tylko do UDMA-66. Ale jeśli producent podaje że pracuje w UDMA-100 to czemu miałoby być inaczej. Myślę, że lepszy kontrolej nie poprawiłby transferu (przynajmniej znacząco). Jest to chyba po to żeby bez problemu podpiąć napęd z dyskiem twardym nie ograniczając jego możliwości.
O jakości napędu świadczy (jak dla mnie) przede wszytkim fakt iż odczytuje on bez problemu i z max speed'em płyty 90min i 99min (chociaż nie testowałem takiej nagranej do pełna), a do tego potrzeba bardzo precyzyjnej optyki!!! Żadko, który napęd to potrafi.
Jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy to pisz.
Pozdrawiam.
|