Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.03.2005, 22:50   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
najważniejsza jest matryca!

są dwa główne typy - TN i PVA (podwarianty i matryce IPS olewamy)

TN ma niski czas reakcji, ale: KOSZMARNE kąty widzenia, kiepską jednorodność kolorów itp [wystarczy popatrzeć pod niewieklim kątem a z jednorodnej płaszczyzny robi się śliczny gradient]

PVA ma wysokie czasy reakcji, kąty widzenia 178/178, sporo większą jednorodność kolorów

kupując monitor do gier kupiłbym CRT, a do pracy i patrzenia - tylko PVA

matryce TN (te z tymi boskimi czasami 12ms i mniejszymi) to po pierwsze OGROMNA strata jakości obrazu, po drugie, te czasy to jest.. khem.. marketing

matryce PVA z kolei są sporo droższe, do gier się raczej nie nadają

polecam strokę www.mva.pl i opisy technologii oraz samych monitorów tam zawarte - po kilku takich tekstach człowiek wogóle się zastanawia czy te monitory mają zalety

ja przechodziłem niedawno etap wyboru monitora - po poszukiwaniach doszedłem do wniosku że nie ma jednoznacznie dobrego monitora

ps. pozostałe parametry: kontrasty, jasności i inne duperele to dodatek - patrząc na kąt patrzenia BEZ PUDŁA wiadomo o monitorze praktycznie wszystko - 178' [samsung/pva] 170' [pva] ~150[tn]

TN SERDECZNIE odradzam! szybkości reakcji nie rekompensują jakości obrazu

ps. ja jeszcze nie kupiłem monitora - ale wstępny wybór padł na 171051b belinei [pva/samsung 178' - ~1250] - mam jeszcze 10 dni na decyzję i sporo pewnie jeszcze poczytam