najważniejsza jest matryca!
są dwa główne typy - TN i PVA (podwarianty i matryce IPS olewamy)
TN ma niski czas reakcji, ale: KOSZMARNE kąty widzenia, kiepską jednorodność kolorów itp [wystarczy popatrzeć pod niewieklim kątem a z jednorodnej płaszczyzny robi się śliczny gradient]
PVA ma wysokie czasy reakcji, kąty widzenia 178/178, sporo większą jednorodność kolorów
kupując monitor do gier kupiłbym CRT, a do pracy i patrzenia - tylko PVA
matryce TN (te z tymi boskimi czasami 12ms i mniejszymi) to po pierwsze OGROMNA strata jakości obrazu, po drugie, te czasy to jest.. khem.. marketing
matryce PVA z kolei są sporo droższe, do gier się raczej nie nadają
polecam strokę
www.mva.pl i opisy technologii oraz samych monitorów tam zawarte - po kilku takich tekstach człowiek wogóle się zastanawia czy te monitory mają zalety
ja przechodziłem niedawno etap wyboru monitora - po poszukiwaniach doszedłem do wniosku że nie ma jednoznacznie dobrego monitora
ps. pozostałe parametry: kontrasty, jasności i inne duperele to dodatek - patrząc na kąt patrzenia BEZ PUDŁA wiadomo o monitorze praktycznie wszystko - 178' [samsung/pva] 170' [pva] ~150[tn]
TN SERDECZNIE odradzam! szybkości reakcji nie rekompensują jakości obrazu
ps. ja jeszcze nie kupiłem monitora - ale wstępny wybór padł na 171051b belinei [pva/samsung 178' - ~1250] - mam jeszcze 10 dni na decyzję i sporo pewnie jeszcze poczytam