Cytat:
Napisany przez picasso
Nie mówie o płytach z samej góry mówie o płytach w sensownej cenie względem jakości a esperanz za takie nei uważam. A policz ile uwaliłeś płyt typu esperanza w ramach poszukiwań?
Ja mówie o najnizszej półce, a da się dostrzec tendencje że ktoś kupuje Hawki i biadoli na całym forum że szajs i jak to możliwe że takie fatalne płytki.
Cena kompromisowa za płytki to powiedzmy przedział 2 a góra 3 zł
W zależności jakiego typu dane się na nie przeznacza.
Na pewno danych ważnych nie przeznaczył bym na eksperymentowanie płytkami typu esperanzy i loterię czy za jakiś czas nie będzie taka sytuacja że z tych danych zostało tylko stękanie napędu próbującego to odczytać.
Wiesz chodzi też o kalkulacje ile płyt pada podczas zabaw w poszukiwanie odpowiedniego nośnika z odpowiednim numerem seryjnym. Istotnym elementem jest czas no i pieniądze.
Więc analizuje to pod takim kątem, że:
Ilośc uwalonych tanich płyt i równowartośc utopionych w tym pieniędzy jest nieoplacalna względem kupienia odrobine lepszego nośnika który nie padnie. Oczywiście to mocne uogólnienie ale jednak.
No i jeszcze jeden aspekt ile osób wypala płyty dla owych wykresów? nawet nei zważając na dane lecz na same wykresy po prostu dla sportu i pasji.
Współczynnik uszkodzonych nośników w płytach odrobine drozszych i "przyzwoicie" markowych na pewno jest spooooro mniejszy niż uszkodzenie nośników tanich.
I tak jak mówie dochodzi kwestia wykresów płyt po 6-12 miesiącach od nagrania a sam wiesz że było sporo przypadków ludzi którzy się przejechali na takiej polityce która sugerowała że płyty tanie dorównują płytom drozszym. Zawsze są wyjątki od reguły.
|
Wiem do czego zmierzasz, czesciowo sie z toba zgadzam, ale nie do konca
Otoz jak zwykle diabel tkwi w szczegolach i chodzi o to, zeby kupic tanio i dobrze

Dlatego nie kupuje 100 szt Hawk'ow tylko czytam forum, a jak spotkam jakies nowe nie znane plyty to kupuje 1 i sprawdzam co to jest.
Dzieki temu kupuje tanie plyty - ok 1zl i jestem pewien swoich danych

Oczywiscie super wazne dla mnie rzeczy (np zdjecia z wakacji 8 ) ) nagrywam na "pewnym" verbatimie z mcc003, co jest zreszta troche mitem, bo nie jest on pewniejszy od eProFormance 8x z prodiscr03.
Po to jest to forum - testujemy, sprawdzamy, szukamy. Gdybys sam mial sprawdzic wszystkie mozliwe plyty i wybrac dobre w niskiej cenie, to rzeczywiscie nie bardzo by sie oplacalo. Jednak jak kazdy wyda 1-2 zl na sprawdzenie 2 plyt i testy sie potwierdza to wydatek jest maly.
Wszystko oczywiscie zalezy tez od tego co nagrywasz. Jesli nagrywasz 1-2 plyty w miesiacu to roznica mala, ale jak nagrywasz 20-50 to juz cos jest.
Ja kupie eProFormance za 99gr, ty tdk za 3zl i zapewniam cie ze moje beda lepiej nagrane. Jedyne co zyskujesz to "pewnosc" ze nagrales na firmowej plycie i mozesz byc spokojny. Zreszta poczytaj watek o nosnikach to bedziesz wiedzial o czym mowie
Puenta:
Trzeba wiedziec co kupowac