Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.03.2005, 23:08   #161
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez picasso
Nie mówie o płytach z samej góry mówie o płytach w sensownej cenie względem jakości a esperanz za takie nei uważam. A policz ile uwaliłeś płyt typu esperanza w ramach poszukiwań?
Ja mówie o najnizszej półce, a da się dostrzec tendencje że ktoś kupuje Hawki i biadoli na całym forum że szajs i jak to możliwe że takie fatalne płytki.
Cena kompromisowa za płytki to powiedzmy przedział 2 a góra 3 zł
W zależności jakiego typu dane się na nie przeznacza.
Na pewno danych ważnych nie przeznaczył bym na eksperymentowanie płytkami typu esperanzy i loterię czy za jakiś czas nie będzie taka sytuacja że z tych danych zostało tylko stękanie napędu próbującego to odczytać.

Wiesz chodzi też o kalkulacje ile płyt pada podczas zabaw w poszukiwanie odpowiedniego nośnika z odpowiednim numerem seryjnym. Istotnym elementem jest czas no i pieniądze.
Więc analizuje to pod takim kątem, że:
Ilośc uwalonych tanich płyt i równowartośc utopionych w tym pieniędzy jest nieoplacalna względem kupienia odrobine lepszego nośnika który nie padnie. Oczywiście to mocne uogólnienie ale jednak.
No i jeszcze jeden aspekt ile osób wypala płyty dla owych wykresów? nawet nei zważając na dane lecz na same wykresy po prostu dla sportu i pasji.
Współczynnik uszkodzonych nośników w płytach odrobine drozszych i "przyzwoicie" markowych na pewno jest spooooro mniejszy niż uszkodzenie nośników tanich.

I tak jak mówie dochodzi kwestia wykresów płyt po 6-12 miesiącach od nagrania a sam wiesz że było sporo przypadków ludzi którzy się przejechali na takiej polityce która sugerowała że płyty tanie dorównują płytom drozszym. Zawsze są wyjątki od reguły.
Wiem do czego zmierzasz, czesciowo sie z toba zgadzam, ale nie do konca

Otoz jak zwykle diabel tkwi w szczegolach i chodzi o to, zeby kupic tanio i dobrze
Dlatego nie kupuje 100 szt Hawk'ow tylko czytam forum, a jak spotkam jakies nowe nie znane plyty to kupuje 1 i sprawdzam co to jest.
Dzieki temu kupuje tanie plyty - ok 1zl i jestem pewien swoich danych
Oczywiscie super wazne dla mnie rzeczy (np zdjecia z wakacji 8 ) ) nagrywam na "pewnym" verbatimie z mcc003, co jest zreszta troche mitem, bo nie jest on pewniejszy od eProFormance 8x z prodiscr03.

Po to jest to forum - testujemy, sprawdzamy, szukamy. Gdybys sam mial sprawdzic wszystkie mozliwe plyty i wybrac dobre w niskiej cenie, to rzeczywiscie nie bardzo by sie oplacalo. Jednak jak kazdy wyda 1-2 zl na sprawdzenie 2 plyt i testy sie potwierdza to wydatek jest maly.

Wszystko oczywiscie zalezy tez od tego co nagrywasz. Jesli nagrywasz 1-2 plyty w miesiacu to roznica mala, ale jak nagrywasz 20-50 to juz cos jest.

Ja kupie eProFormance za 99gr, ty tdk za 3zl i zapewniam cie ze moje beda lepiej nagrane. Jedyne co zyskujesz to "pewnosc" ze nagrales na firmowej plycie i mozesz byc spokojny. Zreszta poczytaj watek o nosnikach to bedziesz wiedzial o czym mowie

Puenta:

Trzeba wiedziec co kupowac

Boger jest offline