Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.03.2005, 03:56   #14
Kirek
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.03.2005
Kirek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mnie to pomogło

Cześć!
Wczoraj zakupiłem PX-716A. Podłączenie do kompa przebiegło bez problemów. Pierwsze uruchomienie (odczyt) płytek audio i data również. Przyszła pora na uruchomienie Plex Tools no i napotkałem problem tzn program się uruchamiał ale nie wykrywał żadnych nośników podpiętych pod mój komputer. Jedyny zapis jaki był widoczny to 'IDE Interface 0' oraz opis o zainstalowanym sterowniku nVidia. Pierwsza czynność jaką wykonałem to upgrade Plex Tools do wersji 2.20. Niestety nie pomaga.
Zacząłem szukać pomocy na forum no i trafiłem na ten temat.
sprawdzenie pierwsze: Czy mam podłączoną nagrywarkę jako master na drugiej taśmie? Odpuszczam pamiętam dokładnie że właśnie tak podłączyłem sprzęt.
sprawdzenie drugie: Czy mam sterowniki ASPI? Ups nie mam. Szybko to uzupełniam (wersją 4.71) ale niestety nie pomaga.
Tutaj wykonałem skok w bok. Przypomniałem sobie że XP ma wbudowaną domyślą obsługę nagrywarek. Robię test nagrania jakiegoś pliku na CD-RW. Test wypadł pozytywnie i trochę się wystraszyłem, co jest grane? [jako usprawiedliwienie dodam że nigdy wcześniej nie miałem żadnej nagrywarki więc jestem w tym temacie mocno zielony]
Wracam do porad z forum.
sprawdzenie trzecie: Jakie mam sterowniki do kontrolera IDE? Mam zgodnie z tym co mi pokazywał Plextools sterowniki nVidii. Przywracam poprzednie sterowniki (domyślne microsoftu) i... BINGO!
Uruchamiam Plextools i mam widoczne wszystkie nośniki podpięte do kompa w tym oczywiście mojego PX-716A

Wielkie dzięki za porady!!!
Uff na dzisiaj wystarczy pierwsza przeszkoda za mną dalsza walka jutro
Kirek jest offline