"Pociągnę temat" jeśli pozwolicie. Po reinstalce na czysty wstawiłem najnowsze stery do mobo ze strony producenta lecz problem istnieje dalej.
Mam: HDD1 -systemowy, HDD2 -magazyn danych, DVD, CDRW.
Oczywiście: HDD1 - primary master a pozostałe we wszystkich możliwych kombinacjach i efekt taki. Każdy napęd UDMA2 (lub wyżej) za wyjątkiem HDD2 który uparł się na PIO4. Jeśli połączę HDD2 z dowolnym napędem na jednym kanale to ten dołączony przeskakuje też na PIO4. Oczywiście wszystko wtedy działa lecz strasznie powoli. Mogę ręcznie ustawić (w panelu sterowania) to drugie na UDMA2 lecz wtedy przestaje ono działać chociarz winda je wykrywa. Po następnym restarcie obydwa są na PIO4 w działają powoli. Mam więc do wyboru:
1-spiąć do HDD1 i mieć mułowaty komp
2-spiąć do DVD i problemy z odczytem filmów
3-zostawić razem z CDRW i nagrywać z max 10x
4-kupić nowy HHD i wywalić HDD2 (WestDigit91AW)
Wiem że opcja 4 jest najlepsza ale obecnie jestem w takiej sytuacji finansowej ze nie mogę pozwolić sobie nawet na 100zł inwestycji w kompa

.
Wiem że to forum CDR lecz myślałem na początku że to wina CDRW ze nie chce wypalać szybciej. Dodam że jeszcze 2 miechy wsześniej wszystko śmigało jak trzeba: CDRW UDMA2, HDD1 UDMA5, DVD UDMA2, HDD2 UDMA2. A teraz CDR PIO4 (wymuszone), HDD2 PIO4 (stałe), reszta UDMA2. I jeszcze jedno w biosie wszystkie napędy są identyfikowane jako PIO4 nie ma tak nic o UDMA, może tam gdzieś jest błąd??
Bardzo proszę o pomoc lub sugestię gdzie się z tym zwrócić

Dzięki