Płyty z czasopism w foliowych kopertkach
Witam !
Ostatnio szukałem programu na płytach z czasopism komputerowych i zauważyłem trochę dziwną zależność ***8211; prawdę mówiąc spostrzegłem to już kiedyś, ale zbagatelizowałem. Otóż powierzchnia płyt, które przechowywane są w foliowych kopertkach, jest dużo mocniej porysowana, a ma nawet jakby takie kropki i malutkie plamki. Dla porównania przejrzałem płyty wydane w tekturowych kopertach, i na żadnej z nich nie zauważyłem tak dużych zmian. Dla informacji ***8211; płyty były podobną ilość razy używane, może nawet te w foliach mniej, bo są nowsze. Może to przypadek, ale mi to raczej wygląda na jakieś oddziaływanie z plastikiem ***8211; czy to jednak możliwe ? Wiem, że chyba najlepsze są pudełka (lub kopertki), ale ja, tak jak chyba większość nie przekłada do nich płyt z gazet.
Jeśli ktoś coś takiego zauważył lub posiada wiedzę w tym względzie ***8211; to z góry dziękuję za informację. Dodam ***8211; że jak na razie, to wszystkie z tych płyt działają bez zarzutu ***8211; ale jak wiadomo, im więcej rys i tym podobnych, tym może być z czasem gorzej.
Pozdrawiam wszystkich
ro29
|