Dobra, nikt się nie pali a laptopy to moja działka...
Po pierwsze firma nazywa się troche inaczej- Quanta Storage Inc (zwykle podają ich napędy jako QSI) i produkuje napedy optyczne od kilku lat ( 3 czy coś)- wcześniej zajmowała sie raczej zabawkami dla firm- DAT, napędy magnetooptyczne itp.
Nie ma wielu testów więc trudno coś powiedzieć ale generalnie to robią poprawne ale średnie napędy z tego co słyszałem. Jedyne do czego się na pewno nie nadaja to do kopiowania gier- z korekcją EFM to u nich raczej kiepsko. W stanach są bardziej popularne (to amerykańska firma) a w PL były dostępne przez jakiś czas w laptopach firmy Gericom i może jeszcze w jakichś składakach- generalnie w tanim sprzecie.
Potem Gericom zastapił QSI Samsungami.
Co do tego pseudo-Sony to jest to OEM Lite-ONa SOSC-2483K lub LSC-24082K (obecnie raczej tego pierwszego) no i z tego co słyszałem jest dość dobry.
Ja bym wziął Lite-ONa ale raczej na zasadzie zaufania do firmy która, co by nie mówić, robi dobre napędy- bo dokładnych informacji brak.
Z racji tego, że QSI stosowane w najtańszych notebookach i że firma jest nowa w biznesie, śmiem wnioskować, że nie jest to klasa światowa.
Sorry, że tak niekonkretnie ale to wszystko co wiem. Mam nadzieję, że pomogłem.
|