Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.05.2002, 02:36   #12
gofer
Bywalec

Data rejestracji: 21.04.2002
gofer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie mam tego napędu, ale z testów przeprowadzonych przez kolegę DomanR, oraz testów na CDRinfo napędów Pioneer 116s i Toshiba 1612 wynika, że ASUS dość dobrze radzi sobie z konkurentami. Średni odczyt płyt z danymi na poziomie 38x-39x (Toshiba ~36x, Pioneer 35), trochę gorszy ( ) odczyt Audio (AV Speed 30x-31x), ale lepszy od Toshiby (23x) i Pioneer(16x), ale odczyt 800-ki Platinium (AV 38.5x, max 50,5x) i 870-ki esperanzy (AV 39x, max prawie 51x - płyta nie zapisana do końca) na mnie zrobiły wrażenie. Być może jeden test niczego nie udowadnia, były też prowadzone na pewno w różnych warunkach (chociaż ASUS podobnie odczytywał różne płytki), ale jest to już jakiś punkt zaczepienia (może Misiek4 skusi się na zrobienie bardziej oficjalnego testu).
Do końca nie wiem jak wygląda sprawa z CD-RW (nagrane tylko do 30min danych), ale nieźle wystartował i również prędkość narastała w miarę szybko.
Należy wspomnieć o pewnej wadzie (moje prywatne zdanie) - czas rozpoznania płyty (Recognition Time) dość długi - na ogół ok 10s, ale przy gorszej jakości płytkach jest jeszcze gorzej (20-30), na szczęście odczyt tej płytki przebiega normalnie (jak inne). Myślę, że jest to sprawa ogólnie napędów ASUS-a, bo we wspomnianej wcześniej nagrywarce (ASUS CRW-3212A) mam dokładnie to samo.
Jednocześnie wspomniany sposób obejścia blokady regionu, to coś naprawdę ciekawego.
Oczywiście to co napisałem to tylko moja opinia oparta na pewnym tescie, no ale zawsze to coś.
Nie jestem w stanie wiele powiedzieć o odczycie płyt DVD, który chyba powinien być kluczowy, ale zastanawiając się nad wyborem DVD-ROM czy CD-ROM, właśnie najbardziej bałem się o odczyt płyt CD. Być może ktoś coś doda i będziemy mieli pełny obraz.
Jeżeli ktoś miał ten napęd niech da znać i podzieli się swoimi opiniami.

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline