Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.03.2005, 12:21   #26
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Osobiście mam Canon'a i250 - model już nie produkowany, ale jeśli się nie mylę, najtańsze modele z nowej serii ip, są BARDZO do niego zbliżone, (albo do i350 - a różnica pomiędzy i250 a i350 była ogólnie niewielka). Mam tę drukarkę rok i trzy miesiace, drukuję raczej chyba mało - wydrukowałem dotychczas około 800 - 900 stron. Moje wrażenia są przeciętne. Najpierw zalety - głównie tani tusz (szczególnie jak potaniał czarny ActiveJet do 7-9 zł), możliwość właśnie kupna tak tanich wkładów co powoduje, że nie trzeba się bawić z napełnianiem; a także szybka praca i dość dobra jakość. Wady - przede wszystkim - trochę wymagająca pod względem jakości papieru - ładniejsze czarne wydruki są na droższym PolJet, niż na PolLux (SZCZEGÓLNIE, jak drukuje się na zastępczych wkładach); dość głośna praca, a także często się czyści, przez co traci się sporo tuszu. Ostatnio też na niektórych wydrukach pojawiły się odciski, jakby coś szwankowało w tym podajniku papieru.
Ogólnie jestem jednak jak na razie zadowolony, jeśli nie będzie coraz gorzej z mechaniką i wytrzyma jeszcze z 2 lata, to nie będzie źle, jak na taki w miarę tani produkt.
W kwestii używanych tuszy, to jak już wspomniałem czarnych używam głównie wkładów zastepczych ActiveJet, kolor kończy mi się dopiero drugi - teraz InkTec - bo mało drukuję w kolorze. Miałem też raz czarny InkTec, ale jakoś nie widzę znacznej różnicy pomiędzy nim a ActiveJet, a obecnie ten jest dużo tańszy. Czy oryginał jest dużo lepszy - może trochę, ale jak się uwzględni różnicę w cenie i drukuje na PolJet to jest OK.
To moja pierwsza drukarka, nie mam więc porównania; z tego co słyszałem poleciłbym oprócz Canon'a, chyba jeszcze HP, bo mają dość dobrą jakość i wytrzymałosć, a można je dość łatwo napełniać przez dolewanie. Co do Lexmarków i Epson'ów, to są problemy z dolewaniem tam tuszu i z tego co słyszałem, są niezbyt trwałe (może poza niektórymi starszymi modelami np. Lexmark ?).
Więc polecić mi coś trudno, napewno Canon nie jest zły, ale ma też pewne wady, ale czy w tym przedziale cenowym znajdzie się produkt bez wad ?
Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 05.03.2005 o godz. 22:25
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post