Cytat:
Napisany przez Alinoe
witam
właśnie udało mi się zgromadzić środki i mam zamiar kupić aparat cyfrówkę do około 1200zł - niestety ponieważ kompletnie się na tym nieznam prosze o pomoc - na jakie elementy mam zwracać szczególną uwagę?? może jakaś www z informacjami na ten temat?!
pozdrawiam, marcin
|
Na pewno nie należy zwracać uwagi przede wszystkim na matrycę. A niestety jej rozdzielczość jest podawana największymi cyframi celem omamienia potencjalnego Klienta.
Przede wszystkim sam musisz określić, jakie zdjęcia będziesz wykonywał. Jeśli masz zamiar robić fotki krajobrazów, z przybliżeniami, to fajnie byłoby mieć zoom optyczny x10. Taki aparat jest nieporęczny ze względu na swój długi obiektyw i trudniej go spakować, niż zwykłą "małpkę". Jeśli natomiast aparat bedzie głównie wykorzystywany u cioci na imieninach, to w zupełności wystarczy zoom optyczny x3. Taki aparat ma zwykle zwartą budowę i łatwo go wrzucić do plecaka, czy kieszeni.
Jeśli chodzi o matrycę, to jeśli nie masz zamiaru robić odbitek na papierze formatu plakatu, to kupno matrycy powyżej 3 MegaPikseli jest pozbawione sensu. No chyba, żeby zapłacić za coś, co do niczego nie jest Tobie potrzebne... Według mnie matryca 3MP jest optymalna dla zwykłego użytkownika, który oczekuje odbitek o standardowych rozmiarach, które są możliwe do wykonania w fotolabie.
Rzecz chyba najbardziej istotna... a mianowicie optyka aparatu. Tutaj niekwestionowanym i niedoścignionym wzorcem jest Canon. Nie wiem, czy robią swoją, czy kupują od kogoś, ale mają dobrą. Inni znani Producenci też nie mają powodów do wstydu. Należy jednak sugerować się przy zakupie aparatu renomą Producenta. Ja osobiście polecam Canon'a, ale złego słowa też nie można powiedzieć o Nikon'ie, Olympus'ie.
Jednak pamiętać trzeba też, że optyka sama nie działa i musi być wspomagana dobrą elektroniką. Osobiście oglądałem zdjęcia z różnych, aparatów cyfrowych... te aparaty mało znanych firm należy omijać szerokim łukiem. Różnica w jakości zdjęć tych markowych jest niewielka.
Zorientuj się też, ile ustawień oferuje interesujący Ciebie model aparatu oraz czy ma możliwość ustawień ręcznych. Rzadko sie korzysta z nich, ale niekiedy elektronika głupieje i jest pomocna funkcja ręcznych nastaw.
Nie chcę namawiać do kupna konkretnego modelu, choć nie ukrywam, że sam posiadam Canon'a A75. Niedawno zresztą go kupowałem i też miałem podobne dylematy co Ty. Po przeczytaniu wielu wątków, porównań różnych aparatów mój wybór padł właśnie na Canon'a A75 i jestem bardzo zadowolony. Jedynym minusem, o którym wiedziałęm zresztą, to to, że nagrywanie filmików jest ograniczone czasowo. Głupie rozwiązanie, ale cóż poradzić...
Dodatkowo, zanim zdecydujesz się na jakiś aparat, zorientuj się, ile kosztuje do niego karta pamięci. To też rzutuje na cenę finalną całego zestawu. Zwróć uwagę również, ile baterii/akumulatorów potrzebuje aparat. Aparat na 4 paluszki może jest cięższy, ale za to w trakcie wykonywania zdjęć ręka nie "drży" oraz na pewno jest w stanie wykonać o wiele więcej zdjęć na akumulatorach.
Życzę właściwego wyboru aparatu dla Ciebie i satysfakcji z zakupu
P.S.
Zwróć uwagę na to, czy interesujący Ciebie model ma funkcję wykonywania zdjęć makro, czyli z bardzo bliskiej opdległości. Większość dostępnych na rynku modeli ma tę funkcję, ale chcarakteryzują się różną minimalną odległością od obiektu fotografowanego. Dobry aparat powinien mieć zdefiniowaną tę odległość na poziomie 5cm.