Wreszcie po wielu dniach studiowania tekstu i medytacji zakupilem najodpowiedniejszy palnik dla mnie, czyli Benka

Model 1620 PRO OEM za 237zl z biosem B7S9 (jeszcze nic nie zmienialem)
Milym zaskoczeniem bylo dla mnie jak po otwarciu tacki szufladka okazala sie czarna, jak w plextorach

I juz na poczatek mam 2 trapiace mnie pytanka. Jeszcze dla scislosci powiem ze naped mam podlaczony na osobnej tasmie (primary master), oprocz tego mam jeszcze hdd na SATA - to wszystkie napedy w kompie. Nero - wersja 6.6.0.1. WinXP.
Po pierwsze - jesli w napedzie siedzi jakakolwiek plytka, dioda swieci sie na zielono, nawet jak komp jest wlaczony bezczynnie przez godzine - dioda sie swieci non stop. Czy to normalne ? Pytam bo nigdy nie mialem tak z zadnym napedem

Po drugie - zrobilem sobie test plytki nagranej jakis czas temu na NEC 3500 (TDK+R x4) Na waszych fotkach widze ze odznaczacie opcje Quick Scan (w nero) - ja nawet takiej opcji nie mam. Dalej - zaznaczacie predkosc x4 dla testu - u mnie test szedl predkoscia 0,9 by zakonczyc zaledwie na 1,07 i trwal koszmarnie dlugo. I trzecie - nie zwrocil mi zadnych PI Failrues (mowa o tych zoltych

) - nie chce mi sie wierzyc zeby zadnego nie bylo na plycie.
Zalaczam fotke:
To chyba wszystkie watpliwosci, poza tym jak na razie wypalilem jedna plytke cd-r i wszystko w normie. Takze nie wiem czy to powyzsze to wina softu, czy moze z napedem jest cos nie tego?

I tu jeszcze info o napedzie