Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.03.2005, 21:48   #1
zebacz
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.11.2004
zebacz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question power DVD a TV - obcięty obraz ;-(

Na wstępie zaczne od tego że zabrałem się za ulepszenie skopanego przez rodzimych dystrybutorów filmu The Thing (coś). Na płycie jest dźwięk angielski DD 5.1 oraz m.in polski lektor mono (brak polskich napisów) . Udało mi się zdobyć napisy do dołożenia i wszystko było w miare ok aż do momentu testów. Kompletne zaskoczenie i opad szczeny. Puściłem film na kompie w Power DVD i wszystko działa OK, następnie tą samą płytę wsadziłem w stacjonarne DVD i zauważyłem że jakby mi troche obrazu "wcieło". Po dokładniejszych oględzinach i porównaniu wychodzi na to że obraz jest symetrycznie obcięty po bokach (4:3 letterbox) o jakieś minimum 5 % z każdej strony. Co śmieszniejsze jeśli puszcze płyte przez Power DVD wszystko jest ok ale jak przesune obraz na telewizor to znowu jest on obcinany. Testowałem na 2 odtwarzaczach i na 2-ch różnych telewizorach - zawsze stacjonarki identycznie obcinają. Czy ktoś zna wytłumaczenie tego problemu. Zainteresowanym moge udostępnić zdjęcia z dokładnym pokazaniem różnicy.

pozdr.
zebacz
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-dvd4_3_size.jpg  

Ostatnio zmieniany przez zebacz : 09.03.2005 o godz. 14:49
zebacz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online