Dyskusja: Overburning DVD
Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.03.2005, 12:23   #7
MagicO
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2005
MagicO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Słuchajta, trzymamy się nadpalania DVD.
Kończę temat z CD-RW, nagrałem już z ponad 100x CD-RW 650MB Verbatim i dalej chodzi. To samo TDK 700MB, a Dysan też już z 30x zaliczył. ;-) (bez skojarzeń proszę) Problem zaczyna się z porysowaniem płytki, bo pod koniec ścieżki (zewnętrzna warstwa CD) jest dość mocno porysowana i nie można wykorzystać pełnego potęcjału TDKi i Verbatim. Dysan idzie jak burza, nie ma z nią problemów. Chyba muszę pomyśleć o wymianie tych dwóch starszych płytek na jakieś nowe.

Właśnie Nero wywala iż 4,5 GB (tak ma ustawione standartowo), więc nie wiem ile tak naprawdę może wypalić (nadpalić).
Jak ktoś przetestował to proszę o konkrety! Tzn. Jaka płytka w jakim programie, ile nadpalał i jaki skutek! Nie gadajmy o wszystkim i o niczym, skupmy się na nadpalaniu DVD! Dobra?

A tak apropos, lepsze do Overburningu są DVD-R czy DVD+R?

I jeszcze jedno, wiadomo wszem i wobec iż DVD produkuje się masowo i zmienia się tylko naklejkę "producenta". tzn. chodzi mi o to iż można na pewno znaleźć płytki, które jakością nie ustępują Verbatim czy TDK, ale są pod inną mniej znaną nazwą. Zna ktoś takie?

Na koniec (ale się rozpisałem, wybaczcie ;-) ), kolor spodu płytki też ma wpływ na czas przechowywania (poprawnie odczytywanych) danych. Wiecie może, który kolor odpowiada za tą najlepszą technologię??
MagicO jest offline