Dyskusja: Wypracowanie...
Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.03.2005, 09:08   #5
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Data rejestracji: 24.02.2003
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
Niestety nie mam aktualnie żadnych materiałów w tym temacie, ale radziłbym zajrzeć do biblioteki, a szczególnie do książek historyczno ***8211; dokumentalnych. A ogólnie wydaje mi się, że temat nie jest trudny do udowodnienia, chociażby z tego powodu, że:
- wymordowano tam inteligencję, oficerów itp.
- wymordowano tam tysiące ludzi strzałem w tył głowy bez sądu !!!!
- rozkaz podpisał podobnież sam Stalin (przyjaciel polskich dzieci w latach 50 ***8211; tych !!!)
- przez 50 lat oficjalnie twierdzono, że to Niemcy tego dokonali
- nigdy nie przeproszono za tą zbrodnię i na dodatek wtrącano się po 1989 roku w sprawy polskie (wstąpienie do NATO itp.)
- Rosja uważa się, że należy pamiętać tylko o tym co było dobre dla Polski ze strony ZSRR (a tego poza wyzwoleniem było bardzo mało !!!!)
- nie chce się o niej zbytnio pamiętać w Europie (dowód ***8211; ostatnie dni)

Na koniec pragnę zaznaczyć, że powyższa wypowiedź nie oznacza, że jestem np. zwolennikiem karania dzisiaj wszystkich, czy rozpamiętywania historii. Po prostu taka jest prawda historyczna, i o niej choć czasem należy pamiętać. Nie lubię obłudy, a ZSRR najpierw napadł na Polskę w 1939 roku, a później kiedy Hitler sam ich zaatakował, zmienił front i tą samą Polskę wyzwalał. I tym żołnierzom ZSRR, którzy wyzwolili Polskę należy się szacunek i pamięć !!! Ale niestety za nimi przyszli ***8222;inni***8221;, którzy zostali tutaj na 50 lat ! Oczywiście, te zdania to BARDZO powierzchowne spojrzenie na ten temat ( i trochę zbyt szerokie), ale chyba prawdziwe.
I to tyle
Powodzenia w pisaniu pracy i dobrej oceny życzę !
ro29
Swiete slowa. Ja tylko dodam tyle ze swojej strony, ze Rosja a wczesniej ZSSR zawsze postepowala pochopnie i chaotycznie czego mamy teraz przyklady. Szkoda tylko ze trudno przyznac sie do zabicia tylu ludzi. A z tym wyzwalaniem to tez niezly smiech zrobili. Tak wyzwalali ze potem na 50 lat okupantami zostali.
Loczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post