Dyskusja: CCE vs Shrink
Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.03.2005, 21:44   #28
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez artoor
...Jesli chodzi o kwestie czasu... no coz - Procoder niestety dwa przebiegi robi (u mnie) przez 5.5h a CCE w podobnym czasie robi mi przebiegow 6...
Tak, to prawda, ale to nie ma nic ze sobą wspólnego, tzn. i ma i nie ma gdyż Procoder jak zresztą prawie wszystkie inne kodery na rynku (TMPGEnc, Mainconcept i inne) operuje mechanizmem jakości poszukiwania ruchu.

Zależnie od tej jakości (wyrafinowania algorytmu i obliczeń z tym związanych)trwa to długo lub krótko i za drugim podejściem alokowana jest zoptymalizowana ilość bitów w stosunku do ustawień średniej wartości strumienia w koderze.
Robiłem takie porównanie kiedyś dla TMPGEnc, który na maksymalnych ustawieniach jakościowych rekodował plik video około dwu godzinny dokładnie 24 godziny.
Zapuszczenie CCE w 10 przebiegach dawało podobny czas trwania (około godziny krócej) i porównywalną jakość.
Filozofią CCE jest regulowanie jakości ilością przebiegów - jest to zresztą odosobnione podejście, ale dla osób, które nie dość dobrze się znają na rzeczy przyprawia o ogromny entuzjazm - ja go nazywam marketingowym, a dalej następuje pytanie o serwis samochodu :-)

Żeby wszystko było jasne - ja nie uważam CCE za zły koder - bynajmniej - ale zdaję sobie sprawę jak on działa, widzę też efekty jego działania i uważam tą wieloprzebiegowość za mocno przereklamowaną.
Jakość kodowania trzeba jakoś regulować to jest oczywiste, ale należy obalić mit, że jak jeden koder ma max 2 przebiegi a drugi 10 to jest gorszy - wcale nieprawda.

A wracjąc do wcześniejszego wywodu trzeba te przebiegi jakoś odnieśc do wyrafinowania algorytmu poszukiwania ruchu w koderach 2 przebiegowych.

W TMPGEnc luźno porównując to Highest Quality jest około 10 przebiegów CCE, High Quality to gdzieś 8, Standard to gdzieś z 5, Low to gdzieś z 3 Lowest to około 1. To jest luźne porównanie będące wynikiem mojego doświadczenia.

Zapewne w Procoderze będzie podobnie...

By the way artoor - przeczytałem ten wątek i potwierdza on również moje / Twoje spostrzeżenia na temat Procoder vs CCE.

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post