Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.03.2005, 19:19   #1
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DivX na DVD: MP3 na AC3 - trzaski!

Przerabiam film z DivX-a na DVD-Video. Dźwięk jest stereo. Po wyciągnięciu w NanDub'ie 2 z pliku AVI z filmem dźwięku, zapisuję go do WAV. Potem włączam BeSilced i przerabiam plik WAV na MP3 według zaleceń CobraVerde. Następnie przerabiam MP3 na AC3 programem AC3Machine. Po przerobieniu, dźwięk w pliku AC3 paskudnie trzeszczy przy głośnych lub wysokich dźwiękach. Z plikiem MP3 i WAV nie ma takiego problemu. Obawiam się nagrać film na DVD. Czy ktoś może wie co jest przyczyną trzeszczenia? Porównałbym je do dźwięku jaki wydobywa się z kolumny, gdy ktoś grzebie kablami przy wzmacniaczu (tymi od głośnika) - wtedy słychać pykanie i trzeszczenie. To samo jest tutaj. Proszę o pomoc! Może należy użyć innego programu do przeróbki na AC3?

P.S.: W AC3Machine wybieram format dźwięku stereo lub surround.

UPDATE:

Może to trzeszczenie jest spowodowane tym, jak nagrany jest cały film? Oto screen przedstawiający wykres w programie CoolEdit 2000. Jak widać prawie cały czas dźwięk wykracza poza granicę 0 dB, wiec może to jest przyczyną? Czy film jest źle przerobiony na DivX-a, czy może już na DVD-Video taki był? Nie mam pojęcia. Nie wiem też co mam robić. Podczas oglądania i słuchania samego filmu nie słychać zniekształceń dźwięku, które występują po wykroczeniu poza granicę 0dB. Co mam więc zrobić? Zmniejszyć głośnosć pliku MP3 w programie CoolEdit 200, a dopiero potem przerobić na AC3? Wtedy straci on na jakości...
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DivX na DVD: MP3 na AC3 - trzaski!-cooledit200.jpg  

Ostatnio zmieniany przez KaPi : 12.03.2005 o godz. 19:37
KaPi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online