Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.07.2002, 18:57   #12
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiatrak z zasilacza przełożyłem na dwa znajdujące się w nim masywne radiatory i przywróciłem napięcie 12 V, teraz "odsysa" on powietrze (ale nie ciepłe, tylko dosyć chłodne) i kieruje je do coolera procesora. W górnej części obudowy (niestety nie dało się na dole), nad procesorem ustawiłem wiatrak który dmucha na niego zimne powietrzae, Do karty graficznej przyczepiłem ogromny radiator, a do niego wentylator 12 x 12 cm. Obok komputerka postawiłem wentylator Gemini o średnicy 30 cm, który skutecznie chłodzi cały zestaw.
Dzięki temu tymczasowemu rozwiązaniu temperatura procesora spadła do temperatury pokojowej (aktualnie to 38 stopni). Całość wygląda co najmniej dziwnie i wydziela mnóstwo hałasu, ale chyba zostanie tak do czasu wymiany obudowy na nową.

Wcześniej w BIOS'ie świadomie ustawiłem wyłączanie piecyka przy 70 stopniach, bo inaczej by się spalił. Kable w obudowie są poukładane, i pozwijane, więc przepływ powietrza nie jest utrudniony. W komputerze nie jest wcale ciasno - HDD, FDD, CD-RW, tuner, k.graf, płyta, proc., RAM i zasilacz.