Cytat:
esem napisa***322;(a)
Pomiar temperatury odbywa się pod procesorem. Dokładność pomiaru + - 50% (plus minus pięćdziesiąt %).
Jak masz dodatkowy czujnik (lepsze płyty główne go mają) to podepnij go na chwilę do radiatora, jak najbliżej procka. Powinieneś mieć różnicę temperatur conajmniej 5 deg. Jak tak jest to możesz wierzyć iż masz temperaturę procka 70deg. 70 deg dla AMD to jest za dużo! Uważam, że max do 63 (no 65).
W każdym razie spróbuj zweryfikować te 70. Sprawdź czy te 70 jest cały czas. U mnie Athlon 1700 oscyluje od 53 (stan spoczynku) do 65 (praca w czystym DOSie). WinXP ma programowe chłodzenie procesora i dlatego w winzgrozie najczęstszą temperaturą jest u mnie 57, max. 59.
Ale masz problem, napewno jednak zacząłbym od zdjęcia colera, wyszyszczenia powierzchni, użycia dobrej pasty i ponownego złożenia. Tylko ostrożnie, nie ukrusz rdzenia bo problem się sam rozwiąże. 8)
|
Niestety, nie mam dodatkowego czujnika. Powiedz tylko, czy masz radiator miedziany, czy aluminiowy?
Osmoleń nie ma, zasilacz jest sprawny.
Chciałbym poznać temperatury procesorów AMD tych osób, które mają
aluminiowe radiatory. Czy możecie mi je podać?
Może rozwiązaniem będzie ogniwo Peltiera + masywny, miedziany radiator i ze 2 wiatraki na nim?