Dyskusja: Zuzycie pradu
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.03.2005, 10:09   #24
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sprawność i skuteczność to wg mnie to samo

straty w zasilaczu zawsze wyznaczałem na podstawie sprawności zasilacza impulsowego - ta jest różna ale oscyluje wokół 83% [tak naprawdę wszsytkei mają ten sam przetwornik impulsowy]
to jak należy mierzyć straty w zasilaczu i czy mnożyć czy dzielić zależy od tego jak moc podaje producent - jeśli w VA to należy pomnożyć sprawnoność przez podany tam numerek - i tyle mocy traci się w zasilaczu przy maksymalnym obciążeniu, i odpowiednio mniej przy mniejszym poborze przez podzespoły [to moje wspomnienia z czasów odległych i szkolnych]
reszta - czyli ile ssie sam komp plus monitor zależy od podzespołów - biorąc pod uwagę, że najbardziej prądożerne k.graficzne [9800xt] zjadają w stresie ponad 90 watów a w idlu 40, procesory z serii grzałkaPrescot potrafią 80 i więcej [gniazda są robione na 125w] to spokojnie można założyć, że jest to jakieś.. 230w bez strat w samym zasilaczu, plus monitor[y]

co to jest watograf?