Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.03.2005, 10:10   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A ja muszę przyznać, że z wypowiedzą się zgadzam.

Trudno mi wypowiadać się na temat samego serwisu - strony głównej, testów, porad itp. ponieważ nie korzystam z nich regularnie. Jeżeli jednak faktycznie widoczny jest spadek poziomu, to można pomyśleć o zwerbowaniu dodatkowych osób do zajmowania się niektórymi funkcjami. Nie wiem, ten temat jest mi raczej obcy, ale jeżeli rzeczywiście tak to wygląda..

Co do forum.. Jestem na nim od mniej więcej 2,5 lat i powiem szczerze, że jako stosunkowo regularny użytkownik nie zauważyłem jakiegoś specjalnego spadku poziomu, ani niczego takiego. Na pewno forma forum się zmienia, zmieniają się użytkownicy - odchodzą starzy, przychodzą nowi, a niezmienna grupa cały czas dorasta i się rozwija. To musi mieć wydźwięk w naszych wypowiedziach i z tym trudno walczyć. Zresztą, czy jest sens?

Zgadzam się jednak, że jest kilka problemów, nad którymi warto by się zastanowić. Dla mnie podstawowym i bardzo częstym jest odsyłanie nowych użytkowników zadających pytania do wyszukiwarki na forum lub na internecie. Zgadzam się, czasami pytania są oczywiste, ale kurcze - jeżeli każdego nowego użytkownika na przywitanie objedziemy o to, że ośmielił się zadać pytanie, to kto zostanie tu na dłużej?
Sam swoją przygodę z forum zacząłem o pytanie na temat overburningu. Teraz widzę, że chyba tylko fuksem nie zostałem zjechany od dołu do góry za zadanie takiego pytania. A gdyby tak się stało, prawdopodobnie by mnie tu dzisiaj nie było..

To jest naturalnie moje własne zdanie, ale uważam, że jeżeli już ktoś zadaje sobie trud, żeby udzielić odpowiedzi na zadane pytanie, to niech nie będzie to zlepek słów: ty idioto, kretynie itp. tylko w miarę konkretna odpowiedź. Nawet skierowanie do wyszukiwarki, ale jeszcze lepiej do konkretnego adresu internetowego czy posta na forum. Bo jednak nam, jako starszym użytkownikom łatwiej wyszukać informacje, które już się tutaj pojawiały. Zachęcam do większej wyrozumiałości wobec osób nowych. Nawet jeśli pytają o to, co dla nas wydaje się oczywiste. Wierzcie mi, że dla nich takie nie jest. Po to tu są.

Co do wypowiedzi bez sensu w różnych topicach to sam nie wiem.. W końcu to jest off-topic (mówię o tym dziale) więc w jakiś sposób miejsce na takie rozmowy. Z drugiej - jeśli już mówimy o czymś konkretnym to można by przy tym pozostać.

Myślę, że należałoby zachować pewien złoty środek. Oczywiście pewne odstępstwa od tematu zawsze będą się zdarzały i nie traktujmy ich jako zbrodnię, ale starajmy jednak w miarę trzymać się tematu (taaaaa ), żeby nie miały miejsca przypadku, kiedy jest pytanie, jest temat, a w nim kilkadziesiąt wypowiedzi i żadna jego dotycząca. Może rzeczywiście forum na tym zyska.

Co do innych problemów, o ile takie są, to mamy dział - propozycje, sugestie i błędy i tam wszyscy mogą się wypowiadać. To w końcu użytkownicy forum je tworzą, dla nich ma być pomocne. Jeśli więc coś nie spełnia należycie swej roli, trzeba o tym napisać. A być może uda się to zmienić na lepsze.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post