Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.08.2002, 11:42   #10
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
moze kwestia jest to ze te pliki sa kodowane w Mp3Pro a nie mp3...
a kto z was swiadomie zalozyl sobie takiego codeka? (podpowiem w winampie standardowo go nie ma) - bo inaczej pracuje standardowy codek mp3 czego efekty wszyscy slysza...
Z mp3pro nie jest aż tak źle. Z netu ściągnąłem kilkanaście takich plików i o dziwo sprawiały dobre wrażenie. Sam kiedyś dla sprawdzenia możliwości kodeka mp3pro (Thomson mp3pro plugin w Nero) kodowałem ten sam utwór zwykłym kodekiem mp3/192 i nowym mp3pro/96, a następnie odsłuchiwałem. Po odsłuchaniu pierwszym wrażeniem było to iż dzwięk z mp3pro był trochę więcej nasycony wyższymi czestotliwościami, lecz wrażenie ogólne było dobre. Czytałem kiedyś testy różnych kodeków i mp3pro nie wypadło tam najgorzej (porównywalny do WMA jeżeli chodzi o jakość i stopień kompresji), najgorszy był format Reala.
W WinAmpie jest dostępny plugin mp3pro też chyba Thomsona, O ile dobrze radzi sobie z odtwarzaniem plików to już gorzej z konwersją z innych plików na mp3pro lub z mp3pro do innych. Spowodowane jest to chyba tym iż nie odbywa się to bezpośrednio lecz przez virtualny recorder - ja przynajmniej miałem złe doświadczenia.
Oczywiście nie mam zamiaru chwalić mp3pro, aczkolwiek format dający dużą kompresję i mały plik wynikowy na pewno jest przydatny w przesyłaniu danych przez internet, a jakość tych danych nie jest taka zła.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post