Cytat:
|
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ludzie.. co wyście mieli z matmy? jak czytam, że nigdy nie wypadnie A B C i D bo łączą się one z abecadłem to mnie coś trafia - wracajcie do liceum - tam już powinniście wiedzieć, że losowane kulki są od siebie całkowicie niezależne i kulkę losowaną jako trzecią guzik obchodzi, że druga wypadła akurat 2 razy mniejsza niż pierwsza...
każda kombinacja ma takie samo prawo i szansę wypaść - a to, że dla człowieka wydają się one mneij prawdopodobne.. to cóż.. paradoksalnie, na tej właśnie NIEWIEDZY opierają się systemy maksymalizacji zysku - obstawiać kombinacje, których inni ludzie nie obstawią bo 'wiedzą' że nie wypadną, w ten sposób na wygraną mamy taką samą szansę, ale mniejszy problem ew. podziału wygranej, bo 'przecież te liczby łączy moc księżyca...'
|
Dobrze powiedziane i rację w sumie masz (przynajmniej nauki matematyczne się z tym zgodzą). Powiedz jednak, dlaczego cyfry 1,2,3,4,5,6 jeszcze nigdy nie padły?
Wiem wiem, teoretycznie to po prostu prawdopodobieństwo, statystyka i ja zgadzam się z tym, bo to w sumie były moje ulubione działy z matematyki. Ale jednak dochodzi tutaj coś takiego, jak "przeczucie", które nie pozwala nam się z tym zgodzić