Cytat:
Napisany przez BD
Podsumowujac musisz zadac sobie podstawowe pytanie w jakim celu kupujesz laptopa. To punkt wyjscia do calej reszty. Wlasciwie od tego zalezy to co ma sie w nim znalezc.
.
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, właśnie o coś takiego mi chodziło
Zastosowanie sprzętu mam określone dość precyzyjnie. Ma to być notebook na mniej więcej rok, bo potem daję go mamie. Służyć ma mi przede wszystkim w domu jako narzędzie głównie pracy (jest też naturalnie komputer stacjonarny, ale nie mam na niego miejsca w pokoju, gdzie główne przebywam, a latanie w tą i z powrotem robi się troche męczące, zwłaszcza podczas pracy nad projektami) oraz na uczelni, tutaj przede wszystkim jako źródło różnego rodzaju prezentacji i wystąpień (teoretycznie uczelnia udostępnia własnego, ale i to ja już razy miałem sytuację, kiedy przygotowywałem świetną, dopiętą na ostatni guzik prezentację, a na miejscu okazywało się, że ich wersja Office'a jest powiedzmy "lekko" niekompatybilna z moją i wszystko szlag trafiał..), może czasami także do notowania.
Trwała bateria nie byłaby więc chyba moim podstawowym zmartwieniem i mając do wyboru ją, albo większy ekran, zdecydowałbym się raczej na ten drugi.
Co do procesora, to nie upieram się przy 64 bitowym. Wolałbym raczej AMD, chociaż to też nie jest konieczne (po prostu bardziej lubię tego producenta) i w grę naturalnie wchodzi też Intel. Z nim jednak problem jest taki, że nie bardzo znam te oznaczenia i nie wiem, jaką to prezentuje wydajność.
Procesor 64bitowy mnie zainteresował, bo był niewiele droższy od zwykłego, a nawet w ostatnich rozmowach na forum na temat sprzętu, polecano go jako dobrą inwestycję na przyszłość. Ale jeżeli w notebooku wiąże się to z dodatkowymi ograniczeniami, to w zupełności mogę to sobie darować. I pewnie tak zrobię.
Pamięć również liczę jako minimum 512. Wymiana podzespołów w notebooku jest rzeczywiście cholernie droga, więc chcę już na starcie mieć sprzęt, który wystarczy do komfortowej pracy. A jednak z 256MB pamięci to różnie bywa (wiem z doświadczenia).
Co do producenta to przyjrzę się jeszcze Dellowi i IBM. Z pozostałych to o HP i jego serwisie w Polsce nie musisz mi mówić, bo miałem już z nimi do czyniania. Co do Ilyamy to pamiętam Twoje perypetie. O Compaqcie i Asusie nie wiem nic, ale zapamiętam ostrzeżenie.
Dzisiaj dostałem jeszcze taką ofertę:
"jest uzywany, ile czasu, nie wiem, podobno w dobrym stanie, ale kolega dopiero go dostanie do rak i wtedy bedzie wiedzial wszystko...w tej chwili to, co mogl mi powiedziec to:
jest to pentium 3 albo 4 mobile (ja zakladam, ze dobrze pisze nazwy, bo mi to w ogole nic nie mowi)
Dell Latitude
jaki dokladny model, to nie wiemy...
ekran 15 cali
1.3 GH
512 mega ramu
CD i DVD ale bez nagrywarki
wireless modem jakis posiada
20 GB twardy dysk...
cena okolo $500
"
Trochę mało szczegółów i niestety używany. Gdyby była to nówka, to może nawet przebolałbym ten mały dysk i zdecydował się na coś takiego. Cena całkiem atrakcyjna, a ja w sumie nie potrzebuję w notebooku najnowszego sprzętu.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Decyzję będę musiał podjąć dzisiaj, w międzyczasie czekając na jeszcze jedną okazyjną ofertę, która ma się trafić, ale jeszcze trochę poszperam po internecie pamiętając o Twoich uwagach. Dzięki