Cytat:
Napisany przez BD
Wg mnie to lepszy wybor niz te komputery na AMD. Nie przejmuj sie zegarem tego procesora bo w przypadku Pentium M i Celerona M jego wartosc nie doszla jeszcze do 2 GHz.
Pamietaj, ze procki z serii M sa robione w oparciu o inna architekture niz typowe Pentium czy Celeron. Dzieki temu sa znacznie bardziej wydajne chodz maja nizsze zegary. Dokladniej mowiac seria M to takie dopracowane rozwiazania znane z Pentium III, ktore w koncowym okresie bylo znacznie wydajniejsze od nowych Pentium 4.
Poza tym jak bardzo przeszkadza Ci zegar 1.3 to poszukaj bo pewno z tej samej serii znajdziesz kompa z szybszym procesorem i nie powinien byc duzo drozszy.
Co do reszty parametrow to moim zdaniem masz wszystko co potrzeba do pracy. 60 GB na dysku to jedna z wiekszych wartosci, combo moim zdaniem wystarcza i wcale nie musisz miec nagrywarki dvd, RAMu wystarczy, ekran taki jak chciales, USB2, Firewire, szybka karta WiFi. Dolaczone oprogramowania rowniez jest zadowalajce bo przeciez nie musisz miec wersji XP Pro.
Minusem moze byc tylko brak IrDa lub niebieskiego zabka ale jak nie laczysz sie z siecia np po GPRS to nie bedzie to problemem. Poza tym zawsze mozna dokupic odpowiedni klucz na USB albo karte.
PS
Sprawdz jeszcze tylko na stronie producenta czy laptop ma gniazdo na karty PCIMCI lub CompactFlash.
|
Poszukam, ale to gniazdo akurat nie jest mi niezbędne, bo wszystkie domowe sprzęty, które z takich kart korzystają i tak nawet w komputerze stacjonarnym podlączam przez USB. Nigdy też nie brakowało mi bezpośredniego czytnika kart.
Że procesory serii M, zarówno Pentiumy jak i Cellerony są wydajniejsze od zwykłych już sporo poczytałem, trochę jednak zaniepokoiła mnie taka niska wartość dodatkowo Cellerona. Gdyby był to Pentium prawdopodobnie nie miałbym wątpliwości.
Pisałem o braku IrDa lub niebieskiego zabka (co to jest?). Czy ich brak uniemożliwiałby mi korzystanie z internetu w miejscach jego bezprzewodowego dostępu? Bo akurat ta funkcja byłaby mi dość potrzebna, ponieważ na uczelni kilka takich miejsc już (podobno) mamy, więc wygodnie byłoby mi z nich korzystać.
Tak jak pisałem wcześniej, niepokoi mnie jeszcze ten brak osobnej karty graficznej. Nie rozumiem, czemu one tak rzadko są instalowane. Przecież wystarczyłby Ati Radeon 9200 i już wyglądałoby to zupełnie inaczej.
Ale tak, jak napisałeś - poszukam jeszcze innych modeli z tej serii i będę dalej przeglądał Ebay'a. Może coś jeszcze rzuci mi się w oczy.
Zastanawiam się też jeszcze cały czas nad tym:
http://www.pricegrabber.com/search_t...39#description
Mam świadomość tego, co napisałeś o głośności (chociaż rozmawiałem też w kilku sklepach i generalnie twierdzono, że dzisiejsze notebooki, nawet te najnowsze i najbardziej wydajne,nie są już głośne, a wentylatory, jeśli już, to i tak włączają się rzadko i na krótko - nie wiem naturalnie, ile w tym prawdy, a ile "kompetencji" sprzedawców..), ale kusi mnie ta karta graficzna i praktycznie brak żadnych ograniczeń w stosunku do zwykłego komputera stacjonarnego.
Nie podoba mi się tylko cena i nie dlatego, że jest za wysoka, ale właśnie dlatego, że za niska. Wszystkie recenzje tego modelu, które znalazłem na internecie (generalnie były naprawdę bardzo pozytywne) określały jego cenę na 1500 - 2000 dolarów. A ja w jednym sklepie znalazłem za około 880. To lekka przesada, a wyraźnie jest napisane, że notebook jest dostępny i że jest nowy. Będę się jeszcze tego próbował dowiedzieć i upewnić się co do ceny i nowości, ale generalnie muszę przyznać, że mimo tego, co już poczytałem i tego, co mi powiedziałeś, taka wydajność kusi...