Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
centrino/sonoma - tylko i wyłącznie - reszta znacząco odstaje - albo pod względem wydajności [celerony/pentiumy m] albo poboru prądu i skandalicznego czasu pracy na bateriach [amd]
sonoma teoretycznie jest lepsza - dual channel, obsługa 2mb l2 cache'owego dothana itp - ale jest też droższa, czasem przesadnie
z niewymienianych polecam acer - seria travelmate - modele z centrino/sonomą mają zwykłe karty graficzne [ati mobility 9000/9700] i matryce sxga [panorama - 1400*1050] - cena powinna być wystarczająca - bo widzę, że nie masz zamiaru szczypać się z pieniędzmi
jedyna wada jaką zauważyłem to wielka niechęć firmy/dystrybutora do sprzedaży kompa bez windy, oraz klawiatura, która już drugi raz musiała być wymieniana - coś dziwnie często te literki schodzą
andrzej - niezależnie od tego jaki model kupisz i tak przygotuj się na radości mapowania prawego alta - na ogół producenci nie wykazują się wyobraźnią i pakują go w naprawde cudowne miejsca
|
Wiesz, notebooki raczej nie są projektowane z myślą o Polakach używających polskich liter..
Co do pieniędzy to mogłeś źle mnie zrozumieć. Ja nie chcę dużo wydać, 800 dolarów to właściwie maksimum, zwiększyć je do 880 byłby skłonny tylko do tego jednego modelu. I tu nie chodzi mi o naprawdę super wydajność. Jedyne, czego brakuje mi w tych tańszych modelach to jakakolwiek karta graficzna, bo jednak ta zintegrowana automatycznie uniemożliwia mi zagranie w jakąkolwiek gierkę, gdyby kiedyś naszła mnie na to ochota (co prawda nie pamiętam już, kiedy ostatnio w coś grałem, ale jednak takie ograniczenie mi się nie podoba).
A na tym notebook'u z AMD 64bitowym widziałem testy jak chodzi UT 2004 w rozdzielczości 1280 * 800 na pełnych detalach! To robi jednak wrażenie. Zwłaszcza jeśli wymaga dopłaty jedynie 80 dolarów - około 250 złotych (pod warunkiem, że coś z tą ceną nie jest nie tak).
Ja bym chciał tak - rozsądny procesor (może być nawet lekko ponad 1 GHz, ale wolałbym, żeby nie był to Celleron, 512MB ramu, przynajmniej 40GB twardziel, 15,4 (ewentualnie inny) ekran, i jakąkolwiek niezintegrowaną kartę graficzną. No i żeby nie przekraczało to 800 dolarów, a jeśli to niezbyt dużo. No i problem w tym, że wszystko to jestem w stanie znaleźć oprócz tej nieszczęsnej karty graficznej...
Przed chwilą znalazłem jeszcze coś takiego:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756173459&rd=1
Sam nie wiem, co o tym sądzić. Ta konfiguracja wydaje mi się nieco.. dziwna..