Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.04.2005, 14:12   #41
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Pisałem o braku IrDa lub niebieskiego zabka (co to jest?). Czy ich brak uniemożliwiałby mi korzystanie z internetu w miejscach jego bezprzewodowego dostępu? Bo akurat ta funkcja byłaby mi dość potrzebna, ponieważ na uczelni kilka takich miejsc już (podobno) mamy, więc wygodnie byłoby mi z nich korzystać.
IrDa albo Bluetooth to rozwiazanie przydatne w przypadku gdy chcesz sie laczyc z internetem przez komorke po GPRS. Do niczego wiecej Ci sie to nie przyda. Nie myl tego z karta sieciowa WiFi bo to cos innego.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Tak jak pisałem wcześniej, niepokoi mnie jeszcze ten brak osobnej karty graficznej. Nie rozumiem, czemu one tak rzadko są instalowane. Przecież wystarczyłby Ati Radeon 9200 i już wyglądałoby to zupełnie inaczej.
Karta jest ale odbiega wydajnoscia od tych ktore znasz z pecetow. Jezeli na komputerze nie bedziesz grac to rodzaj karty nie ma wiekszego znaczenia.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Mam świadomość tego, co napisałeś o głośności (chociaż rozmawiałem też w kilku sklepach i generalnie twierdzono, że dzisiejsze notebooki, nawet te najnowsze i najbardziej wydajne,nie są już głośne, a wentylatory, jeśli już, to i tak włączają się rzadko i na krótko - nie wiem naturalnie, ile w tym prawdy, a ile "kompetencji" sprzedawców..), ale kusi mnie ta karta graficzna i praktycznie brak żadnych ograniczeń w stosunku do zwykłego komputera stacjonarnego.
Oczywiscie ze wentylatory sa nawet w tym moim IBM jest wentylator i faktycznie wlacza sie praktycznie na kilka sekund podczas odpalania komputera a pozniej juz nie dziala albo wcale go nie slychac (trudno inaczej zinterpretowac cisze). Natomiast w drugim moim laptopie - ASUS - wentylator dziala caly czas i jest wyraznie slyszany. Jak komputer zaczyna robic cos wiecej niz przegladania stron WWW to wentylator przyspiesza i juz nie da sie przy tym kompie wytrzymac.

Cytat:
Napisany przez SID
centrino/sonoma - tylko i wyłącznie - reszta znacząco odstaje - albo pod względem wydajności [celerony/pentiumy m]
Ale Centrino i Sonoma to nic innego jak Pentium M .

Cytat:
Napisany przez SID
sonoma teoretycznie jest lepsza - dual channel, obsługa 2mb l2 cache'owego dothana itp - ale jest też droższa, czasem przesadnie
To co u nas jest znaczaco drozsze wcale nie musi takie byc w USA wiec warto sprawdzic a nie sugerowac sie cenami z naszego rynku.

Cytat:
Napisany przez SID
z niewymienianych polecam acer - seria travelmate - ...
...jedyna wada jaką zauważyłem to wielka niechęć firmy/dystrybutora do sprzedaży kompa bez windy, oraz klawiatura, która już drugi raz musiała być wymieniana - coś dziwnie często te literki schodzą
Ta klawiatura to duza wada wg mnie. Poza tym wyglada okropnie .

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Przed chwilą znalazłem jeszcze coś takiego:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl...6756173459&rd=1

Sam nie wiem, co o tym sądzić. Ta konfiguracja wydaje mi się nieco.. dziwna..
Ze wszystkich propozycji jakie znalazles w interesujacej cenie wybieram tego Della.
Spelnia prawie wszystkie Twoje wymogi, do tego Dell jest gwarantem solidnosci i np. nie beda Ci znikac literki z klawiszy . Co do samego procesora to pewno jest to zwykly Celeron ale to nie problem. Minusem bedzie krotki czas pracy na bateriach - ok 2 godzin. Moze sie troche grzac i wentylatory beda sie wlaczac czesciej ale mysle, ze Dell zadbal by ten wentylatory nie byly zbyt glosne.

Brakuje mu tylko bezprzewodowej karty sieciowej. Jednak to nie jest duzy problem bo ma gniazdo PCIMCI i mona kupic do niego odpowiednia karte - koszt dobrego modelu 150-200 zl.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post