03.04.2005, 08:16
|
|
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
|
Cytat:
Napisany przez ZiP
U mnie tam działa bez problemu, najważniejsze żeby był odpowiedni kabel (cross) i oba kompy muszą mieć taką samą nazwę grupy roboczej. Zakładam że modem do netu masz na USB. Więc wchodzisz w połączenia sieciowe, wybierasz swój modem, a następnie w zaawansowanych właściwościach zaznaczasz "zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera". Zauważ że tą opcję trzeba włączyć dla modemu, nie dla sieciówki łączącej się z drugim kompem. W zasadzie powinieneś jeszcze skonfigurować przydzielanie IP w sieci lokalnej. W pierwszym kompie-serwerze ustaw tylko adres IP 192.168.0.1. W drugim natomiast ustaw IP 192.168.0.2, a jako bramę domyślną oraz preferowany serwer DNS wpisz adres pierwszego komputera. Jeżeli to wszystko zrobisz właściwie, to już powinno działać udostępnianie internetu. Nie trzeba wcale dotykać konta gościa ani męczyć się z hasłami
Na obecnym etapie komputery mogą się nie widzieć w otoczeniu sieciowym, ale wystarczy że dochodzi ping z jednego do drugiego. Jednak jakbyś chciał skonfigurować otoczenie sieciowe, to jest z tym trochę roboty i kombinacji - ale da się. Ja do wszystkiego doszedłem metodą prób i błędów. Jak mi coś nie chciało działać, to poinstalowałem na obu komputerach wszystkie protokoły, usługi i klientów.
|
niestety nie dziala - wszystko poustawiane niby dobrze a po wpianiu ping <ip> jest jak na obrazku, na drugim kompie jest analogicznie
|
|
|