Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.04.2005, 09:38   #20
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mi trzeszcza ale dopiero jak je naprawde mocno zapuszcze (czytaj tak pow. 75~80%)
na normalne ( i glosne) sluchanie wystarcza ale juz dyski na nich nie zrobisz

to trzeszczenie jest spowodowane tym, ze klej usztywnia + moze byc za luzno napiete plotno i wtedy membrana "latajac" na boki wydaje trzaski, trzeba to po prostu starannie zrobic

i jeszcze jedna sprawa co do tego trzeszczenia.... male membranki nie trzeszcza na plotnie w ogole.... wiec musi to bym spowodowane wlasnie wielkoscia membrany i tym ze wykonuje ona bardzo gwaltowne ruchy (zwlaszcza przy duzej glosnosci) a plotno (wczesniej gabka) ma wlasnie za zadanie je tlumic ale nie moze tez byc sztywne, musi jakis tam malutki luz zostac

wiec trzeba to z wyczuciem zrobic i im lepiej to ed zrobisz, tym mniej beda trzeszczec lub nawet w ogole (choc musialbym to wtedy naprawde super gicior zrobic)

z plotna polecam oczywiscie czarne mam szare membrany, dookola czarne lotno i srebrne okregi przykrecone trzymajace to wszystko w kolumnie kiedy przychodzili kumple to pytali czy to nowe kolumny dopiero jak im kazalem blisko podejsc i wsadzic nos w glosnik to sie kapowali ze to plotno

edit: i uwazaj zeby plotno nie bylo za bardzo sztywne (czytaj brezent sie nie nadaje )

edit2: joujoujou - owszem na "plecach" ale kolumne? przeciez trzeba glosnik wykrecic wiec jego na "plecy"

edit3: wlasnie przyjrzalem sie moim i zobaczylem co na nich pisze - "Altus" wiec mamy ten sam albo podobny sprzet z tymze mi te gabki sie wykruszyly (doslowne sprochnialy), lezaly sobie gdzies tam w domowej rupieciarni i kiedy przerzucalem graty znalazlem je, ale z gabkami w rozkladzie wiec sie je zrobilo i dzis mi dobrze sluza

Ostatnio zmieniany przez Predi : 08.04.2005 o godz. 09:48
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post