Dyskusja: Zmarł Papież
Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.04.2005, 09:55   #151
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Przepraszam, że piszę tego posta, ale po prostu muszę - dla świętego spokoju, jak ktoś chce się kłócić ze mną na ten temat to niech da sobie spokój... Uszanujmy naszego Papieża.

Przejrzałem przed chwilą parę dyskusji, na różnych forach dużych portali, o Janie Pawle II (sory, że taki temat poruszam, ale muszę...). I jestem zszokowany, jak Polacy, rodacy tego wielkiego Człowieka, nie potrafią uszanować jego osoby. Najbardziej mnie dziwi to, że żydzi czy muzłumanie czy nawet buddyści POTRAFIĄ to zrobić, tzn. uszanować, ale Polacy (nie wszyscy) zawsze muszą się wyróżniać od innych. Ta kolej rzeczy mnie zadziwia, wprawia wręcz w osłupienie. Nie rozumiem, jak można nie uszanować śmierci tak wielkiej osoby, tylko się żreć o byle pierdoły. Podam taki prosty przykład: ktoś napisał, że JPII wcale nie był wielkim człowiekiem, bo on zna większych papieży do niego. Wg mnie jest to dość dziwna opinia, ponieważ, jak można oceniać np. papieży ze średniowiecza z żyjącymi współcześnie. Nie wiadomo jak taki papież z "ciemnych wieków" zachowywałby się w tak trudnych czasach, jakie mamy dzisiaj. Takie porównanie, świadczy wg mnie o małej wiedzy autora tego cytatu. Dodam jeszcze, że w średniowieczu to różnie było z Kościołem, a jak to chyba wszyscy wiedzą: przepych, bogactwo etc. Przez to Kościół chrześcijański się podzielił. Ale wracając do głównego tematu mojego postu, chciałbym powiedzieć na przyszłość, że jeśli ktoś nie potrafi uszanować tego co się stało, to niech lepiej się nie wypowiada, bo to świadczy tylko o nim.

Jan Paweł II był wielkim człowiekiem, zrobił bardzo dużo, kto wie co by było, jakby go nie było... Polska możliwe, że byłaby jeszcze komunistyczna (nie mówię, że teraz jest dobrze, ale wg mnie jest trochę lepiej niż za tamtych czasów). Nie ma sensu kłócić się o byle pierdoły nt. tego człowieka. Jeszcze raz mówię, uszanujmy to co się stało... [']

Na koniec muszę pochwalić społeczność naszego forum. Z tego co obserwowałem temat o JPII, to wg mnie wypada najlepiej. Nie trzeba go zamykać, bo jakiś pseudofanatyk areligijny zaczyna się żreć z innymi. Tak trzymać!

Powiem jeszcze, że jest to moje zdanie na ten temat i raczej go nie zmienię.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online