Witam,
Ja też mam problem z 1653S :-(
Na wstępie zaznaczę, że z nagrywaniem DVD wielkiego doświadczenia nie mam - wypalare kupiłem przy okazji gruntownej modernizacji kompa i (niestety?) jest to właśnie ten litek...
Moja aktualna konfiguracja:
Athlon 64 3000+
1024 MB RAM - Kingston
ASUS K8N-E Deluxe (na chipsecie nVidia nForce3 250)
GeCube Radeon 9550 XT
Maxtor DiamondMax 200GB (na SATA)
LiteOn DVD SOHD-167T
LiteOn DVDRW SOHW 1653S
NeoTEC V4202 420W
no i Logitech Rumblepad II :-)))
Program: Nero Express 6.3.1.11 (płytka z nagrywarą), sprawdzałem też inne wersje Nero.
Nagrywara wisi jako jedyna na pierwszym kanale, oczywiście Master, w trybie UDMA 4 (włączona opcja "let bios select transfer mode"). Taśma 80-cio żyłowa, orginalna od ASUSa.
Wszystko było ok - nagrałem kilkanaście CDAudio, jedną DVD-R (TDK) z danymi i jeden DVD-RW, też z danymi. Żadnych problemów - płytki nagrane z maksymalną dostępną prędkością (8X i 2X).
Po pewnym czasie, przyszedł do mnie znajomy po pare filmów no i... dupa blada ;-(
Płytki miał jakieś kiepskawe - po 90 gr/szt - myślałem, że to tu tkwi problem. A problem wyglądał tak:
Dysan, DVD-R, 8x - nargywa, nagrywa, nagrywa..... - 3% po 40 min...
Przerwałem nagrywanie, wkładam następną płytkę: Media Store, DVD+R, 4X - nagrywa, nagrywa, nagrywa... Błąd - "Nieprawidłowy nośnik" czy coś w tym stylu.
O******yłem, że kupuje badziewie i czas mi marnuje, ale lekko zaniepokojony udałem się na zakupy - kupiłem 2 tedeki - jednego "minusa" - dokładnie takiego, jakiego już nagrałem i jednego "plusa" w celach testowych jak i coś z napisem Hawk - żeby sprawdzić czy po aktualizacji firmware taki badziew mi zapisze...
No właśnie - po powrocie ze sklepiku - zaktualizowałem firmware na najnowszy dostępny: CS0K i zabrałem się do nagrywania.
No i mi ciśnienie wzrosło. Nie udało mi się nagrać żadnej płyty!
Zaczyna wypalać standardowo, potem przy 2% postępu jest stop. Tzn. leci czas, nagrywarka cały czas nagrywa lead in, po dłuższym czasie jest track, ale pasek postępu stoi w miejscu. Read buffer jest cały czas pełny, bufor nagrywarki pusty.
Po pewnym czasie wyskakuje informacja o nieprawidłowym nośniku.
Zupełnie nie wiem o co chodzi.
Acha - CDR nagrywa cały czas bezproblemowo. Tak samo bezproblemowo czyta wszystkie płyty - czy to DVD czy CD - więć nie jest to chyba problem z kontrolerem IDE i taśmą...
Cóż jeszcze... Nie mam zainstalowanego systemowego ASPI, ale ten z Nero działa bez zarzutu (NeroInfo).
Nie wiem czy mam lecieć z nagrywarką od razu do serwisu, czy może to problem systetmowy - dlatego proszę o pomoc.
Pozdro!
r a d e q m
|