|
Może trochę się rozpędziłem ze zmianą kodeków, ale radzę instalować w kolejności: najpierw 4 albo 5, a na samym końcu 3.11. Wtedy nie będzie problemów z filmami zakodowanymi kodekami w wersji 3.11.
Jako, że jestem napalony na punkcie Treka, to ściągam mnóstwo odcinków z KaZaA. A tam, mnóstwo różnych wersji, masa przeróżnych kodeków, ale jednak dominuje DivX 3.11. Ja się dziwiłem, dlaczego mi filmy się mulą, dosłownie slideshow (ale taki szybki, około 7fps), a to wina DivX 5.0.1 (a miałem wtedy różne wersje, od 3.11-5.0.1). Przeinstalowałem 3.11 i działa wzorowo.
A wogóle to miałem również problem z kodekami ściągniętymi z witryny Windows Media Player. Na świeżym systemie, bez kodeków zarzuciłem film DivX 3 w WMP, ten ściągnął sobie kodeki z internetu - i znowu miałem slideshow, w dodatku bez dźwięku. Wtedy znowu pomógł wysłużony 3.11.
Po prostu jest to obecnie najczęściej spotykany format wideo, a jego najnowsze wersje (legalne) nie nadają się do odtwarzania "lewych" wersji z uśmieszkiem (wykradzionych z M$).