Cytat:
I - RIP'y z GD-ROM'u
DiscJuggler [wkrótce]
NeroBurningRom [wkrótce]
Alcohol120% [wkrótce]
II - Tworzenie własnego RIP'a
- "Jaki RIP [?], nie słyszałem nigdy o czymś takim na DC" -> Już wyjaśniam: "GD-ROM (Giga-Byte Disk) jest formatem CD wymyślonym przez Yamahę, który może zawierać do 1 GB danych. GD-ROM zawiera 3 oddzielne obszary:
obszar o normalnej gęstości (który może być odczytany przez zwykłe napędy CD-ROM), na którym można zapisać do 35 MB danych. Obszar ten zawiera dwie ścieżki jedną z danymi, drugą z audio.
obszar o podwyższonej gęstości (który nie jest odczytywany przez zwykłe napędy CD-ROM) na którym można zapisać 1 GB danych (ok. 112 min. informacji).
obszar umieszczony pomiędzy dwoma wymienionymi powyżej i nie zawiera żadnych danych (w przypadku płyt SEGI umieszczony jest tam napis "Produced by or under license from sega enterprises LTDs. Trademark SEGA")
Jako, że "zwykłe" napedy PC'owe nie są zdolne do odczytu tego formatu, ani nie ma w sprzedaży detalicznej nośników GD-R scena musiała poradzić sobie jakoś z backup'ami. Jak? Ripp'ując na CD. Zdecydowana większość (nistety między innymi wyjatek stanowi wspaniałe Shenmue) "zajmuje" mniej niż 700MB, więc odbyło się to w miarę bezboleśnie dla gier... ...
? Podobno potrafi to DreamRip. Niestety jego autor niesprecyzował o jaki kabel dokładnie chodzi (łączący DC z PC'tem), a ja "w tych sprawach jestem jeszcze newbie).
Cytat:
This is GD-ROM ripping software using PC-DC serial cable. [...]
|
Witam, hm.. nie bardzo rozumiem... gdzie tutaj jest wytlumaczone jak wypalac plyty na DC ?

Probuje, probuje ... juz chyba 10 plytek poszlo